logo

Hoe zet je koffie met een Aeropress?

Hier bij koffiegebrand werken we hard aan de bestrijding van de gemakscultuur die de mensen wegdrijft van de mindfully prepared coffee en naar de quick-n-easy K-cup scene. Dat betekent niet dat er geen ruimte is voor een tijdbesparend apparaat, zolang het maar geen afbreuk doet aan de integriteit van het brouwsel!

De AeroPress is perfect voor een heerlijk kopje koffie dat relatief snel klaar is en weinig rommel achterlaat om op te ruimen. Het is niet ideaal voor groepen of marathonsessies (het maakt alleen een kopje per keer), maar het is de handigste manier om een kwaliteitskoffie te drinken zonder dat u zich tot uw lokale barista hoeft te wenden. Het belangrijkste is dat het de koffie goed maakt, zonder veel op te offeren aan smaak of lichaam.

aeropress

Wat je nodig hebt

  • Een AeroPress
  • AeroPress-papierfilters (sommige zijn bij de pers inbegrepen wanneer u ze koopt)
  • Vers gebrande koffiebonen naar keuze
  • Molen
  • Schaalverdeling voor het meten van koffie (optioneel)
  • Waterkoker (elektrisch of stoofpot)
  • Een stevige mok of tuimelaar

De standaardmethode

Het water opwarmen

Verwarm het water tot 185 graden F (85 C), of kook het gewoon, en verwijder het gedurende 30 seconden voor ongeveer de ideale temperatuur. Houd er rekening mee dat je niet meer dan een paar koppen water nodig hebt voor deze brouwmethode.

OPMERKING: Ik heb op deze site vermeld dat de perfecte watertemperatuur voor het zetten van koffie 205 graden F (96 C) is en dat geldt nog steeds. Met een Aeropress kun je echter met elke temperatuur tussen 185 - 205 graden F ( 85 - 96 C) spelen.

Maal de koffiebonen

Terwijl het water opwarmt, maal je de bonen tot een fijne consistentie. Afhankelijk van hoeveel u wilt maken en hoe sterk u uw koffie wilt hebben, kunt u 2 tot 4 maatschepjes vermalen (als u ook met de bijgeleverde maatschepjes meet).

Ter referentie hebben we ongeveer 30 gram gebruikt, dat is ongeveer 2 hoopjes/afgeronde schepjes of 5-6 eetlepels.

Plaats het filter

aeropress filter

Doe een ronde, papieren filter in de aftapdop en spoel deze af met heet water (optioneel). Plaats vervolgens de dop op de AeroPress. Zorg ervoor dat u de dop stevig draait om deze goed vast te zetten. Anders vraagt u om een enorme puinhoop.

De AeroPress instellen

Pak uw favoriete, stevige koffiemok en plaats de kamer met bevestigde filterdop op de mok, filterzijde naar beneden. Nogmaals, je gaat wat druk uitoefenen op deze opstelling, dus de stevige mok ding is geen grapje.

Begin het brouwsel

aeropress browsel

Voeg nu je terrein toe aan de kamer, en zodra je water is opgewarmd, voeg je dat ook toe.

Roeren & Steil

U zult merken dat sommige van uw terreinen, samen met CO2-bellen, naar de top van uw kamer komen. Dus pak de roerstaaf en geef je brouwsel een paar mooie wervelingen om er zeker van te zijn dat alles zich goed mengt.

Wacht 30 tot 60 seconden om je brouwsel te laten steileppen en alle smaken eruit te halen. Pak nu je plunjer en maak je klaar voor de volgende stap.

Dompel

Zet het uiteinde van de zuiger voorzichtig in de kamer. Vervolgens, duik langzaam met alleen het gewicht van je hand. Hoe fijner de maling van uw koffie, hoe langer de onderdompeling duurt. Het is heel belangrijk dat u het niet afdwingt.

Neem gewoon de tijd. We beloven dat het elke seconde waard is. Het AeroPress-filter zorgt voor een fijnere maling, waardoor de koffie sterker en voller wordt. Zodra de zuiger volledig ingedrukt is, haal je de pers uit het kopje.

aeropress dompel

Er zullen nog wat druppels uit de bodem van het filter komen, dus zorg ervoor dat je een paar seconden boven je kopje zweeft om te voorkomen dat je een rommeltje maakt.

Tip: Voor mildere Americano-koffie, voeg meer water toe alvorens te drinken. Voor sterkere koffie, ga je gang en drink je het brouwsel zoals het is.

De omgekeerde methode

U kunt ook de omgekeerde methode gebruiken. Draai de AeroPress eenvoudigweg om, zodat de filter/cap-zijde naar boven gericht is, met de plunjer op de bodem. Voeg koffie en water toe en roer dan. Plaats na 30 seconden de dop en het filter op de mok, draai deze om en druk op de gebruikelijke manier.

Ik leerde deze methode voor het eerst kennen in een sterk aanbevolen boek over koffie, genaamd The World Atlas of Coffee. Nadat ik het zelf heb geprobeerd, maak ik eigenlijk liever op deze manier koffie.

De methode combineert de volledige extractie van de langwerpige French Press met de filtering en luchtdichte belasting van de AeroPress. Het is echter een beetje lastig en kan een grote, brandende hete puinhoop veroorzaken als het niet zorgvuldig wordt uitgevoerd. Dus maal en verwarm water zoals je normaal zou doen. Volg dan de onderstaande stappen zeer zorgvuldig:

Combineer de kamer en de plunjer

Laten we nu, terwijl je water opwarmt en je terrein opzij wordt gezet, de omgekeerde AeroPress opzetten. Eerst ga je het rubberen gedeelte van de plunjer in de kamer steken.

Zodra de plunjer goed vastzit en waterpas staat. Draai de Aeropress om, zodat de bovenkant van de plunjer de teller raakt en de open filterzijde van de kamer naar je toe is gericht.

omgekeerde aeropress kamer en plunjer

Combineren en roeren

Nu uw kamer en plunjercombinatie op zijn plaats is, kunt u uw terrein en verwarmd water toevoegen. Voor de beste smaak bloeit u uw terrein door het gewoon te verzadigen (niet onder te dompelen) gedurende ongeveer 30 seconden voordat u de rest van het water toevoegt.

Dit deel zal er ongeveer hetzelfde uitzien als normaal gesproken. Echter, terwijl je roert, moet je de verbinding houden waar de twee andere delen met elkaar verbonden zijn om het stabiel te houden en rampzalig morsen te voorkomen.

Als je alles geroerd hebt, laat je het brouwsel een minuutje te steil staan. In de tussentijd bereidt u uw filter en dop voor.

Maak het filter en de dop klaar

Terwijl uw koffie aan het stomen is, moet u het filter snel voorbereiden. Terwijl het natmaken van het filter volledig optioneel is voor de standaardmethode, is het een must voor de omgekeerde stijl. Als u het filter niet nat maakt, zal het niet aan de filterdop blijven plakken.

Ook als het filter niet aan de dop vastzit, zal het in je brouwsel vallen als je het ondersteboven hebt, en krijg je waarschijnlijk allemaal grond in je beker. Brutaal!

omgekeerde aeropress filter

Zodra je filter is geprepareerd, ga je gang en bevestig je de filterdop aan de kamer.

Flip & Plunge

En dan nu de lastige dingen. Pak een lichte mok en houd deze boven op de set, over de filterdop.

omgekeerde aeropress

De echte magie zit hem vervolgens in de zorgvuldige uitvoering van het omdraaien van zowel de mok als de AeroPress in één vloeiende beweging. De ene hand zal de mok aan de kamer vastzetten, terwijl de andere verantwoordelijk is voor het bij elkaar houden van de kamer en de plunjer. Het is vooral belangrijk dat u een stevige grip houdt op de onderste verbinding, omdat de mok anders uit elkaar valt door het omdraaien.

Als je het eenmaal probeert, zul je zien dat het vrij eenvoudig is om dat te doen!

Als je de omgekeerde methode gebruikt, zal de koffie meer body en smaak hebben. Steile tijden zijn hetzelfde als bij de Franse pers. Probeer een minuut lang te bloeien en drie minuten lang te weken. Natuurlijk, probeer verschillende tijden om te zien wat je het beste bevalt.

Het opruimproces

Opruimen is een makkie. U hoeft alleen maar de draaidop te verwijderen en de plunjer over uw afval of compost te drukken om het terrein te laten knallen. Spoel alles af met heet water, en noem het maar op.

De AeroPress is een geweldig compromis tussen toewijding aan kwaliteitskoffie en de behoefte aan snelheid waar we allemaal wel eens mee te maken krijgen. Als je een beetje gehaast bent, kun je niet beter dan een AeroPress bij je thuiskomst, die sowieso uit de automaat komt.

Variatie

Koffie/waterverhouding voor Aeropress

De Aeropress is eigenlijk een tamelijk uniek instrument omdat het met een eigen meetinstrument wordt geleverd. De set bevat een schepje en de pers zelf heeft ovalen met de nummers 1, 2, 3 en 4. Deze getallen komen overeen met het aantal schepjes dat je kunt gebruiken en waar je het water voor elke hoeveelheid moet vullen.

Dus in plaats van je grond en water te moeten wegen om de juiste verhouding te krijgen, kun je deze richtlijnen gewoon gebruiken om de klus te klaren. Terwijl je zeker zou kunnen zweep uit uw keukenweegschaal, om wat serieuze tweaken en experimenteren te doen om de perfecte brouwsel voor u te vinden, is het niet nodig. Je kunt een geweldige beker krijgen zonder dat alles.

Hoe maak je sterkere Aeropress koffie

Dankzij die handige meetpunten kunt u uw ratio verhogen om iets te bereiken van een espressoachtige concentratie tot iets wat lijkt op uw gemiddelde brouwsel.

Het merk raadt aan om de pers zelfs tot de 1 of 4 cijfers te vullen als je 1 of 4 schepjes gebruikt. Als je 2 of 3 schepjes gebruikt, kun je de pers tot aan de onderkant of tot aan de bovenkant van de ovalen vullen. Door tot de bodem te vullen ontstaat een rijker brouwsel voor iets als een Latte en de toppen verzwakken het brouwsel een beetje om meer geschikt te zijn voor een Americano of Long Black.

Kan je Cold Brew?

De kans is groot dat als je geïnteresseerd bent in handmatig brouwen, zoals de AeroPress, je waarschijnlijk met plezier verschillende soorten brouwsels verkent. Een van de meest populaire thuisbrouwsels om te maken is het cold brew, simpelweg omdat er zoveel manieren zijn om het te maken.

De vraag is dus, kan een Aeropress een onderdeel worden van je cold brewery-routine? Eigenlijk wel, ja! Je kunt dit gereedschap tot op zekere hoogte gebruiken. Laten we het uitleggen:

Voor het brouwen

Om koud te kunnen brouwen in uw Aeropress moet u de omgekeerde methode gebruiken. U zou gewoon dezelfde stappen volgen als hierboven beschreven, behalve dat u water op kamertemperatuur zou gebruiken in plaats van bijna kokend water.

Roer het terrein en zet de opstelling in een veilige hoek van de keuken of de koelkast, waar het niet zal worden gestoten in de komende 14 tot 20 uur. Je kunt niet veel in deze kleine pers passen. Als u echter maar één of twee porties wilt, is het een geweldige optie. Het is een sterk, crsip-brouwsel.

Voor het filteren

Nu, voor degenen onder u die moe zijn over het verlaten van uw Aeropress ingesteld in komen hoek van uw keuken, kunt u gewoon gebruik maken van het omwille van het filteren, net als je zou doen met een Chemex. Echter, dit zou een beetje vervelend zijn. U zou waarschijnlijk ten minste twee rondes van het concentraat moeten drukken om het af te maken.

Ook, als je genoeg grond in je koude brouwsel hebt, zou je misschien de Aeropress moeten legen en halverwege een nieuwe filter moeten plaatsen.

Moet je het proberen?

Als je slechts voor één of twee personen brouwt, is dit een vrij goede manier om een mooi, licht koud brouwsel te realiseren. De papieren filter zorgt voor een extra zacht mondgevoel dat echt een genot is om te beleven.

Dus, voor degenen onder u die kunnen voorkomen dat dit apparaat omver wordt geworpen terwijl het op uw toonbank of koelkast staat, kan het een goede keuze zijn voor een koud brouwsel. Maar voor de klutzen en serieuze koudbrauwenliefhebbers is dit waarschijnlijk niet de beste optie.

Tot slot, als je het geluid van de smaak die bij deze methode hoort leuk vindt, kun je nog steeds de Aeropress gebruiken om het koude brouwsel te filteren. Het kan gewoon meer dan een keer nodig zijn om de klus te klaren. Over het algemeen is het geen slecht hulpmiddel om te gebruiken, zeker niet als je maar voor één of twee porties schiet.

De Primaire maling

Een van de gemakkelijkste dingen om te verknoeien bij het zetten van elke vorm van koffie is de grootte van de maling. Het is dus belangrijk dat u precies controleert welke maten voor uw brouwer werken.

Voor de AeroPress is de beste maat een fijne maling, vergelijkbaar met wat je zou gebruiken voor espresso. Het papieren filter zal voorkomen dat er iets van de maling doorsijpelt en je koffie mals wordt.

Conclussie

Met een beetje oefening zijn we er zeker van dat de AeroPress uw nieuwe favoriete brouwershulpmiddel kan worden. Het is veelzijdig en eenvoudig te gebruiken. Bovendien is het superdraagbaar, zodat je nooit zonder je favoriete brouwer hoeft te zitten!

Veel succes met dit brouwavontuur, en zoals altijd...

Aanbevolen leesmateriaal

Nederlandse Koffie: Een Koud Brouwsel Mysterie met Geschiedenis

Misschien heeft u in uw plaatselijke coffeeshop de term Dutch Coffee gekoppeld aan vreemde apparaten gezien. Of misschien heeft u ze zien noemen als we het hebben over hoe de koffie in andere regio's is aangekomen. Lees verder om de invloed van Nederland op de wereldwijde koffiecultuur te ontdekken en het antwoord op wat precies "Dutch Coffee" is.

Griekse koffie: Het verkennen van een diepe sociale traditie

Wil je iets met een espresso-intensiteit met een beetje meer flair? Dan is Griekse koffie misschien wel het juiste. Rijk aan zowel smaak als cultuur, Griekse koffie is een hoeksteen van sociale bijeenkomsten! Lees verder voor de volledige low-down over de geschiedenis van de Griekse koffie, hoe het gemaakt wordt en wat het zo interessant maakt.

De beste reismokken om uw koffie warm te houden

Ziek van het nemen van een slokje van je tuimelaar en het krijgen van een mondvol lauwe koffie? Klinkt alsof het tijd is om te upgraden naar een reisbeker die je java echt warm houdt.

10 Manieren om je koffie warm te houden

Deze 10 manieren om je koffie warm te houden zullen je helpen om je koffie warm te houden zodat je nooit meer een koud kopje koffie hoeft te drinken.

Ethiopische koffie: Geboorteplaats van de Bonen

Laten we een reisje maken naar de geboorteplaats van onze favoriete drank! Deze gids behandelt de Ethiopische koffie en geeft je alles van merkaanbevelingen tot de geschiedenis van de bonen die daar geteeld worden.

Driftaway Coffee Review

Driftaway is een van de meest populaire koffieabonnementsdiensten die er zijn, en als u overweegt een eigen abonnement te nemen, zijn er enkele belangrijke dingen die u moet weten. Lees zeker onze review van Driftaway, hier.