logo

Wat is een Americano?

De opkomst van de koffiecultuur is spannend voor sommige koffieliefhebbers. Het kan voor sommigen echter overweldigend zijn om door de menu's van de gespecialiseerde coffeeshops te navigeren. Eerlijk gezegd kunnen sommige winkels ze net zo goed in het Grieks schrijven.

Je kunt je afvragen welk drankje een veilige gok is als je net op deze koffiescene aankomt. Of misschien wilt u gewoon meer weten over de Americano dan de aanstekelijke melodie waarmee het wordt geassocieerd. Daarom zijn we hier.

Lees verder voor het volledige overzicht over waar de Americano vandaan komt, wat er in zit, hoe het smaakt en zijn varianten.

In het begin...

Het verhaal gaat dat de Amerikaanse soldaten die in Italië gestationeerd waren tijdens de Tweede Wereldoorlog niet bepaald dol waren op de schrikbarend sterke espresso die de Italianen neigden te drinken. In een poging om hun druppelende koffie thuis na te bootsen, voegden de soldaten water toe aan de iconische Italiaanse espressoschot. En zo werd de Americano geboren.

Met zo'n eenvoudig verhaal over de oorsprong lijkt het alsof er niet veel discussie of variatie in deze drank zou moeten zijn. Toch?

Verkeerd. Maar eerst vertellen we je de basis van dit drankje waar de meeste mensen het over eens zijn.

Het maken van een Americano

Dus, zoals je waarschijnlijk hebt ontdekt, bestaat een Americano uit alleen maar water en espresso. De verhouding van deze ingrediënten is meestal 1/2 en 1/2 of 1/3 espresso (1-2 shots) en 2/3 water. Over het algemeen zullen kettingwinkels meer water hebben dan espresso, omdat, niet verrassend, veel Amerikanen espresso nog steeds moeilijk te versmaden vinden. Vandaar de populariteit van de latte.

De Americano heeft de neiging om zich te onderscheiden tussen de espresso-gebaseerde line-up omdat er absoluut geen melk in zit. Terwijl sommige mensen wel melk toevoegen, krijg je waarschijnlijk nooit een Americano met enige vorm van zuivel of zuivelalternatief erin, tenzij je de barista specifiek vraagt om het toe te voegen.

Het debat

Hier begint het een beetje harig te worden in de koffiegemeenschap. Aangezien er slechts twee ingrediënten in de Americano zijn, is de enige mogelijke variabele de volgorde waarin ze in het kopje moeten worden gedaan.

Terwijl er onvermurwbare woordvoerders zijn voor zowel de espresso-water- als de water-espresso kant van deze zaak, is de stemming over het algemeen voorstander van de espresso-eerste, water-seconde formulering. Dat komt omdat de volgorde weliswaar willekeurig lijkt, maar dat heeft wel invloed op één belangrijke factor: de crema.

Met of zonder Crema?

Voor degenen onder u die niet vertrouwd zijn met de fijne kneepjes van de espresso, is crema een dunne, bruine laag schuim die zich vormt op de top van een shot espresso. Hoewel sommige mensen denken dat het relatief weinig te maken heeft met de resulterende smaak van de drank, zijn er ook mensen die denken dat het wel degelijk een impact heeft (of dat nu een goede of slechte is, is een heel ander debat).

Hoe dan ook, de crema is het resultaat van het mengen van oliën en kooldioxide dat van nature voorkomt tijdens het schottrekproces. Als de barista na het trekken van het schot water aan de drank toevoegt, vermengt de crema zich met de drank. Dit is over het algemeen het gewenste resultaat, omdat het de smaak van de drank verzacht, waardoor deze nog meer lijkt op een traditionele, "Amerikaanse" cup-of-joe.

Hoe zit het met een Long Black?

Er is dus nog een andere drank die opvallend veel lijkt op de Americano: de Long Black. De vorming van deze drank draagt bij aan het espresso-waterargument voor Americano's.

De Long Black is populair in Nieuw-Zeeland en Australië. Het is typisch sterker en brutaler van smaak dan een Americano. In dit geval verdunt minder water de espresso en, je raadt het al, de crema.

Long Blacks worden gemaakt door een shot of twee espresso over water te trekken. Hierdoor blijft de volheid van de smaak en de uitgesproken aromatiek van de crema behouden.

Voor de volledige afbraak van deze drank, klik hier.

Kan het thuis gebrouwen zijn?

Het mooie van een Americano is dat het smaakprofiel zich leent voor handmatige brouwmethodes. Hoewel niet elke thuisbarista zich een felbegeerde semi-automatische espressomachine kan veroorloven, kunnen de meeste mensen zich wel een Aeropress, French Press of Moka Pot veroorloven.

Hoewel deze methoden van espresso maken niet ideaal zijn voor rechte shots, zijn ze perfect voor dranken die opzettelijk worden verdund. En terwijl de espressosmaak verloren kan gaan in een latte of macchiato op basis van melk, is het relatief eenvoudig om een mooie balans te vinden met de Americano op basis van water in slechts een paar pogingen.

Conclussie

Als je op zoek bent naar een manier om je typische ochtenddruppel in te pakken, maar niet geïnteresseerd bent in een bosje melk en suiker, dan is een Americano een geweldig drankje om toe te voegen aan je go-to's. Je kunt het bestellen in een coffeeshop of het thuis laten brouwen. Hoe dan ook, dit is een eenvoudige, klassieke drank die je niet in de steek laat.

Aanbevolen leesmateriaal

Beste instantkoffie: Brouwen op de donkere kant

Als je haast hebt, moet je misschien wat offers brengen met je koffie. Hier is een vergelijking van de beste oploskoffie die je kunt kopen om die cafeïnefix direct te krijgen, zo niet eerder.

K525 vs K575: Curing Your Keurig Blues

Wat voor Keurig-model moet u kopen bij de keuze van uw volgende koffieaccessoire op het aanrecht? Kijk samen met ons naar de overeenkomsten en verschillen tussen de K525 en K575 modellen voor thuiskoffie en genees uw Keurig blues.

Keurig Ontkalkingsoplossing vs. Azijn: Het reinigen van de Keurig

Dus je beet in de kogel en kreeg een Keurig voor het gemak, wat nu? Je hebt waarschijnlijk gehoord van de gevreesde hoofdfout en je zou ze moeten vermijden. Dus hebben we Keurig's ontkalkingsoplossing vs. azijn gezet om u te laten zien welke onderhoudsoplossing het beste is voor de betrouwbaarheid van uw machine op de lange termijn.

8 Beste digitale keukenweegschaal voor het zetten van koffie

Bekijk onze favoriete digitale keukenweegschaal die perfect is voor zowel uw koffie als water, zodat u vandaag nog het perfecte kopje koffie kunt gaan zetten.

10 Beste heetwaterketels voor het zetten van koffie

Bekijk onze lijst met de beste warmwaterketels voor het zetten van koffie, zodat u elke keer het beste kopje koffie kunt zetten.

De perfecte koffiezettemperatuur

De temperatuur van het water is belangrijk voor het zetten van lekkere koffie. Hier is een video over de ideale watertemperatuur voor het zetten van koffie.