logo

Het verschil tussen Arabica en Robusta Koffiebonen

Voor degenen onder u die nieuw zijn in de koffiewereld, is het u misschien opgevallen dat sommige bonen opscheppen over het feit dat ze 100% Arabica of zelfs Robusta zijn. Maar wat betekent dat precies?

Wist u dat er meer dan 100 verschillende soorten koffie zijn? Arabica en Robusta bonen zijn slechts twee verschillende soorten koffie, maar het zijn de twee meest geteelde bonen voor koffieconsumptie. Maar wat is het verschil tussen Arabica en Robusta koffiebonen en maakt het echt uit welke soort je in je koffie gebruikt?

Laten we deze twee middelen eens nader bekijken en onderzoeken wat ze anders en uniek maakt in de wereld van de koffie.

Arabica vs Robusta: Een Quick Intro

Voordat we in de indeling van de bonen gaan, is hier wat korte informatie over elk van de bonen.

Arabica koffiebonen zijn meer ovaal en plat van vorm en hebben een zoetere, lichtere, gladdere smaak. Ze hebben ook meer olie in de bonen zelf, zodat ze meer fruitige, pittige, zoete smaken kunnen verpakken. Arabica bonen accound voor ongeveer 75% van alle koffie op de markt, en zijn meestal duurder in aanschaf.

Robusta bonen zijn iets kleiner en ronder van vorm en hebben een sterkere, bittere, krachtige smaak. Omdat ze minder oliën hebben, hebben ze vaak meer natuurlijke, aardse, zwaardere smaken. Ze zijn goed voor 25% van de koffie op de markt, en zijn vaak minder duur dan Arabica bonen.

Planten, teelt en kosten

Nu tot in de puntjes.

Arabica wordt algemeen beschouwd als de meest populaire koffie onder de meeste drinkers, vooral omdat de gladdere, zachtere, lichtere smaak makkelijker is voor meer mensen om van te genieten. Latijns-Amerika, met name Brazilië, is momenteel de grootste producent van Arabica-koffie, met Vietnam als koploper in de Robusta-koffie.

Deze bonen worden gewoonlijk op grotere hoogte geteeld, zijn kwetsbaarder voor ongedierte en zijn over het algemeen moeilijker te voeden en te oogsten. De planten, die ongeveer 15 meter hoog zijn, produceren ook een lagere opbrengst. Hierdoor is er veel meer oogst nodig om de benodigde hoeveelheid koffie te krijgen die nodig is om te brouwen.

Robustabonen zijn minder bekend en worden minder geconsumeerd dan Arabicabonen vanwege hun bitterere smaak. Ze worden op een lagere hoogte geteeld en worden meestal op het oostelijke halfrond geteeld, in plaatsen zoals Afrika, Indonesië en Vietnam, waarbij Vietnam de hoogste producent van de planten is.

Het is veel gemakkelijker om ze te telen, en ze planten zelf zijn ook minder vatbaar voor plagen en ziekten. Ze groeien ongeveer 20 voet hoog, en de vereisen minder aandacht en zorg dan Arabica boon planten doen. Robusta planten produceren ook een hogere opbrengst, dus ze zijn efficiënter te kweken.

Cafeïne, antioxidanten en suikers

Naast de verschillen tussen de planten en de teelt van deze planten, bevat elke boon verschillende gehaltes aan mineralen en andere chemische verbindingen.

Robustabonen bevatten bijvoorbeeld veel meer cafeïne dan de Arabicabonen. Robustabonen bevatten 2,7% cafeïne. In tegenstelling tot de 1,5% cafeïne in Arabicabonen zie je waarom Robusta, met een bijna dubbel zo hoog cafeïnegehalte, op maat gemaakt is voor wie houdt van een flinke dosis cafeïne in de ochtend.

Het cafeïnegehalte is echter niet het enige verschil. Arabicabonen bevatten 60% meer lipiden en bijna het dubbele van de hoeveelheid natuurlijke suikers in vergelijking met Robusta. Dit kan zeker invloed hebben op de smaak van de koffie, maar daar hebben we het later nog wel over.

Velen weten dat koffie in het algemeen veel gezonde antioxidanten bevat, maar niet veel mensen weten dat de hoeveelheid antioxidanten per koffiesoort verschilt. Robustabonen bevatten bijvoorbeeld 7 tot 10% Chlorogeenzuur, maar Arabicabonen hebben slechts 5,5 tot 8% CGA.

Zoals u kunt zien, zijn zelfs de chemische samenstelling van deze koffiesoorten en wat ze ons geven heel verschillend van elkaar.

Kosten van de bonen

Op de markt halen Arabica koffiebonen een veel hogere prijs dan Robusta-koffiebonen. Dit is te wijten aan hun moeilijkheidsgraad om te groeien en te oogsten, alsook aan de grote vraag die ze wereldwijd hebben.

Waar de bonen worden gebruikt

Als u begint met het lezen van de kleine lettertjes van de meeste bonen die u in uw plaatselijke coffeeshop vindt, zult u merken dat de meeste van deze bonen Arabica-koffie zijn. In feite zijn veel koffiebranders trots op het feit dat hun bonen 100% Arabica zijn, alsof het een ereteken is.

Hoewel Arabica is de meest populaire soort van boon gebruikt in koffie, dat betekent niet dat Robusta bonen niet hun plaats hebben in de koffiewereld. In veel espressobonen, vooral in Italiaanse brandingen, vind je een mengsel van zowel Arabica als Robusta bonen. U kunt ook Robustabonen vinden die gebruikt worden in koffie die sterker is in cafeïnegehalte.

Robustabonen worden ook bijna uitsluitend gebruikt in de productie van oploskoffie. Omdat oploskoffie eigenlijk alleen maar nuttig is voor een cafeïne-oplossing, en zich niet echt bekommert om de smaak, zijn Robusta-bonen de directe wegbereider.

Smaak

We weten dus dat de meeste mensen de voorkeur geven aan Arabica boven Robusta-bonen, maar waarom is dat precies? De realiteit is dat het allemaal om smaak gaat.

Robustabonen hebben door de verhoogde cafeïne en het gebrek aan suikers de neiging om sterker en bitter te smaken en hebben een aardse, nootachtige en houtachtige ondertoon. Deze bonen zijn perfect voor espresso en voegen veel kick en smaak toe aan elk kopje koffie.

Arabica bonen hebben de neiging om een veel fruitiger en zoeter smaak te hebben in vergelijking met Robusta, waardoor het populairder is dan Robusta bonen.

Het moet ook worden opgemerkt dat echt hoge kwaliteit Robusta bonen kan elk beetje zo goed als Arabica smaak en in sommige gevallen, zullen velen genieten van het zelfs meer dan een hoge kwaliteit Arabica boon.

Terwijl Robusta bonen vaak een reputatie van lagere kwaliteit dan Arabica bonen verdienen, dat is echt niet het geval. Ze brengen eigenlijk hun eigen unieke smaken op tafel. Terwijl ze zijn meer geschikt voor koffiedrinkers die liever een beetje extra cafeïne en een veel sterkere smaak, om te zeggen dat ze zijn lagere kwaliteit is verre van de waarheid.

Conclussie

De waarheid is dat beide bonen iets unieks brengen in de koffiewereld en daarvoor erkend moeten worden. Als je een koffieliefhebber bent die zijn gehemelte wil verruimen, dan is het de moeite waard om beide bonen een kans te geven. Als je rekening houdt met deze primaire kenmerken, zijn de mogelijkheden om je mond te verruimen eindeloos.

Aanbevolen leesvoer

Beste Costa Ricaanse koffie: Kopen, brouwen en meer

Of u nu op zoek bent naar milde zuren en heldere smaken of een rijke, luxueuze mix van donkere, onstuimige noten, Costa Ricaanse koffie heeft u gedekt. Lees verder voor meer informatie over de regio plus advies over waar te kopen en hoe te brouwen!

De ultieme gids voor Peruaanse koffie

Peru: een land met een geweldige cultuur, een prachtig klimaat en heerlijke koffie. Een van de grootste koffie-exporteurs ter wereld, klik hier om te ontdekken waarom we geobsedeerd zijn door Peruaanse koffie, en waarom jij dat ook zou moeten zijn.

De complete gids voor het eten van koffiebonen

Tuurlijk, je houdt misschien wel van koffie. Maar heb je het ooit gegeten? We hebben alles wat je moet weten over het eten van koffiebonen hier! Kun je ze opeten? Zijn ze goed voor je? Hier is je complete gids voor het snoepen van koffiebonen.

De ultieme gids voor Keniaanse koffie

Keniaanse koffie is een van de bekendste koffie-exporteurs ter wereld en wordt door veel koffiedrinkers over de hele wereld zeer geliefd en genoten. We hebben alles wat je moet weten over Keniaanse koffie, van landbouwtechnieken tot merkaanbevelingen en meer.

De 20 beste K-Kopjes voor een Keurig

Interesse in de aanschaf van nieuwe K-Cups voor uw Keurig? Wilt u zich vertakken en nieuwe K-Cup blends uitproberen? Nou, zoek niet verder! We hebben een lijst samengesteld van de 20 beste K-Cups die je niet alleen je cafeïne-fix geven, maar ook moedig en lekker smaken en je meer laten willen.

Beste Coffee Scale: Het wegen van de opties

Verward over waarom de ene dag je koffie perfect is en de andere dag een buste? Het kan zijn omdat je maten niet kloppen. Lees deze gids over de beste koffieschaal om er een te vinden die aan uw wensen voldoet.