logo

Baratza Virtuoso: is het beter dan ooit?

Een van de gemakkelijkste en beste manieren om uw koffie te zetten spel is om te investeren in een goede molen. Maar met zo veel schijnbaar uitstekende modellen op de markt, hoe wordt u verondersteld om te weten welke is het beste voor u? Met deze Baratza Nespresso Virtuoso review breken we alle ins en outs van deze populaire machine af om u te helpen beslissen of het de juiste is voor uw aanrecht.

Baratza Virtuoso

Lees verder voor een merk- en productoverzicht en een diepgaande beoordeling, enkele nuttige richtlijnen om in gedachten te houden bij het kopen, en enkele mogelijke alternatieven als dit de juiste is voor u.

Waarom zou je een slijper moeten kopen?

Als u zich afvraagt of het krijgen van een slijper de investering waard is, wees gerust, dat is het zeker. Ongeacht of u uiteindelijk kiest voor de Vertuoso+ of voor iets heel anders, dit advies blijft hetzelfde.

De belangrijkste reden waarom u in een molen moet investeren is omwille van de frisheid. Net zoals het belangrijk is om vers gebrande bonen te krijgen, is het net zo belangrijk om versgemalen koffie te hebben. Het kopen van voorgemalen koffie betekent dat uw koffie veel sneller muf wordt, dus het hebben van een molen is vooral belangrijk voor mensen die graag in bulk kopen.

Baratza Virtuoso+ Review

Als u geen zin heeft om de volledige beschrijvingen en uitsplitsingen van deze recensie te lezen, lees dan hier om de grote ideeën en onze belangrijkere afhaalacties over zowel de positieve als de negatieve kanten van deze machine te krijgen.

Wat we leuk vinden:

  • De 40 slijpinstellingen zijn een volledig respectabel bereik, vooral als je voornamelijk werkt met handmatig en druppelbrouwen.
  • De Virtuoso+ heeft een professionele uitstraling ondanks het feit dat het een middelgrote machine is dankzij het gewicht en de metalen onderdelen.
  • Zoals altijd zijn we grote fans van consistentie, en de Virtuoso+ levert op dat front. Met slechts enkele kleine problemen aan de meest extreme kanten van het m. slijpspectrum, blaast dit ding veel van de concurrentie uit het water.
  • De klantenservice van Baratza is absoluut uitstekend.

Wat we niet leuk vinden:

  • Zoals veel elektrische slijpers is de Virtuoso+ nog steeds een beetje luidruchtig, vooral als je vergeet het deksel op de trechter te zetten.
  • Als u deze machine met een superlange maalduur tot het hoogste toerental aanzwengelt, loopt u het risico uw bonen te beschadigen door de warmteoverdracht.
  • Er is een discrepantie tussen de grondbak (5,1oz) en de capaciteit van de bonenbak (8oz), wat voor sommigen een probleem kan zijn. Dit is ook problematisch vanwege de ondoorzichtige grondbak.
  • De prijs is vrij hoog voor wat je krijgt; je kan expert-level machines vinden met 60+ maalinstellingen voor minder geld dan deze machine.

Functies om op te merken

De updates

De Virtuoso werd voor het eerst geïntroduceerd in 2005, maar kreeg onlangs een broodnodige update met de Virtuoso+. Na veel feedback van de gebruikers hebben we de tijdschakelaar voor een digitaal display geüpdatet, zodat je nu met de 40 seconden digitale timer een herhaalbare dosis kunt instellen.

Buiten dat en nog een paar kleine aanpassingen en updates (zoals een verlichte grondbak), is dit nog steeds dezelfde vertrouwensmachine die klanten kennen en liefhebben.

Maalconsistentie

Zoals we al zeiden, heeft deze machine een indrukwekkende 40 maalgraad. Maar wat belangrijker is dan het aantal opties, is hoe goed die opties eigenlijk zijn. Dus laten we eens kijken naar de consistentie van de maling.

Aan het hogere eind van de slijpschaal (40 - de grofste instelling) zul je een beetje inconsistentie in je slijpsel zien. Dat is vrij standaard over de hele linie, omdat grovere slijpbeurten grotere gaten in de bramen vereisen, zodat er meer brokken door de scheuren heen vallen.

Maar dat gaat je Franse pers of je koudbloedige dromen niet verpesten. Je kunt nog steeds een grove slijpbeurt krijgen bij een iets lagere instelling die voldoende consistent is.

In het midden van het bereik, rond de maalgraad die u zou gebruiken voor druppelmethodes, is deze machine het meest consistent. Dat is ongeveer 20-30-geen klachten daar.

Aan het onderste, fijnste uiteinde blijft de maling consistent. Maar het is volgens ons niet fijn genoeg voor een portafilter zonder druk. Dus als u een fancy halfautomatische machine gebruikt, zoek dan iets met een nog breder bereik of specifiek ontworpen voor het espresso-brouwen.

Gebruiksgemak

Het mooie van de Baratza is dat het zo eenvoudig of zo complex zal zijn als je besluit om het te maken. Als u niet aan de machine wilt sleutelen, kunt u hem gebruiken op zijn basissnelheid van 450 omwentelingen per minuut met de 40 maalinstellingen. Het werkt prima.

Aan de andere kant, als u de rotatiesnelheid of de maalduur wilt aanpassen, kunt u de versnellingsbak openklappen en dat doen. In plaats daarvan ga je de standaard 450 omwentelingen per minuut, je kunt van 405 naar 495. Bovendien kunt u de slijpsnelheid van 1,5-2,4 g/sec krijgen, wat vrij indrukwekkend is.

Toch is dit een supergemakkelijk te bedienen machine zonder al dat gedoe. U kunt zelfs de handige pulsslijpmachine gebruiken om direct in een portafilter onder druk te slijpen.

Bouwkwaliteit

Er valt hier echt niets negatiefs te zeggen. Op het niveau van de oppervlakte geeft de Virtuoso+ u de strakke, stijlvolle uitstraling die u op dit prijspunt mag verwachten. De metalen boven- en onderkant geven het gevoel van een hoogwaardige machine.

Deze machine heeft 40mm stalen stiftfrezen die in Europa zijn vervaardigd met een gelijkstroommotor. Dat betekent dat u zich kunt verheugen op jaren van consistentie en duurzaamheid voordat u zelfs maar denkt aan vervangende onderdelen. Ook dan hoeft u niet de hele machine te vervangen.

De Baratza producten zijn niet alleen stevig gebouwd, maar hebben ook een ongelooflijke klantenservice en 1 jaar garantie.

Onderhoud

Het schoonmaken van een elektrische slijper wordt een beetje een proces, en er gaan wat gemengde gevoelens rond over hoe makkelijk of moeilijk dit is om mee om te gaan. Maar hier zijn onze twee centen op.

Ja, als je elke spleet van het inwendige van deze machine schoon wilt maken, moet je misschien wat manoeuvreren en omkeren. Maar dat is niet nodig om je machine goed te onderhouden.

De onderdelen die u wel moet schoonmaken en controleren (namelijk de bramen, de trechter en de bodemvanger) zijn gemakkelijk toegankelijk. Dus alles wat u echt nodig heeft is een borstel en een paar minuten en u bent klaar om te gaan.

Maar goed, want slijtage eist uiteindelijk zijn tol van uw machine (hopelijk vrij ver weg). Baratza moedigt klanten aan om hun machines te repareren in plaats van ze te vervangen.

Over Baratza

Baratza is een in de Verenigde Staten gevestigd bedrijf voor elektrische koffiemolens. Ze werden in 1999 opgericht door Kyle Anderson en Kyra Kennedy en hebben zich toegelegd op het toegankelijk maken van molentjes voor de thuisbrouwersmarkt.

Omdat ze zich uitsluitend richten op het maken van hoogwaardige, consumentgerichte maalmachines, weet u dat u kwaliteitsproducten krijgt.

Elektrische vs. Manuele slijpers

We hebben dit al eerder besproken bij de beoordeling van de slijpmachines, maar voor degenen onder u die niet volledig zijn ingehaald, hier is het dieptepunt. Een van de eerste beslissingen die u moet nemen bij de aankoop van een slijper is of u voor een elektrische of een manuele wilt gaan.

Elektrische slijpmachines hebben over het algemeen de voorkeur in commerciële omgevingen omdat ze sneller en handiger zijn. Ook kunt u in hogere volumes slijpen. U kunt ze vinden met een van de variaties die we hieronder bespreken. Conische stalen braamslijpmachines zijn echter de meest voorkomende.

Toch gebruiken mensen thuis elektrische slijpmachines. Sommige, zoals de Vertuoso+, zijn daar juist voor bedoeld. Dit is ook voor hun snelheid en gemak.

Aan de andere kant hebben handmatige braamslijpmachines de voorkeur van mensen die in kleinere series willen slijpen of die hun slijpmachine draagbaar willen hebben.

Braamtype

Nu je een idee hebt van de basisprincipes die de verschillende soorten braamslijpers van elkaar scheiden, gaan we een aantal van de meer 'nitty-gritty' factoren doornemen.

Keramiek vs. Staal

Laten we het eerst eens hebben over het verschil tussen keramische en roestvrijstalen slijpmachines. De Vertuoso heeft een roestvrijstalen slijper, wat vrij standaard is voor elektrische slijpers. Dit komt omdat stalen grinders de neiging hebben om scherper te beginnen en duurzamer zijn dan keramische.

Maar wat zit er aan de andere kant van het hek? Keramische slijpers kunnen misschien niet dezelfde beginscherpte bereiken als staal, maar het duurt veel langer om ze uit te doven.

Bovendien beweren veel voorstanders dat ze minder snel oververhit raken. De meeste elektrische slijpers zijn echter geprogrammeerd om langzaam te slijpen om dit probleem te voorkomen, ongeacht het slijpmateriaal.

Over het algemeen is de kans groot dat je niet echt veel verschil zult merken in je maling tussen de twee typen als je ze van ongeveer hetzelfde prijspunt krijgt (alhoewel roestvrijstaal wel een beetje goedkoper is).

Vlak vs. Conisch

Terwijl de vorige variant te maken heeft met bouwmaterialen, heeft deze te maken met de vorm van de slijper. Het klinkt misschien wat inconsequent, maar de vorm doet er eigenlijk wel toe.

Voor de Vertuoso koos Baratza voor een conische braamslijpmachine. Dat betekent dat er een kegelvormige ring in een andere holle ring zit. Ze draaien minder snel dan platte braamslijpmachines en produceren daardoor minder warmte, zodat ze doorgaans de voorkeur krijgen in commerciële omgevingen.

Een andere mogelijkheid is dat de platte stiftfrees twee ringen heeft die horizontaal zijn geplaatst, waardoor ze meer functioneren als slijptanden. Terwijl sommigen de voorkeur geven aan het slijpen van een platte braam, hebben ze een paar mechanische inferioriteiten.

Ze hebben de neiging om te verstoppen bij het slijpen in grote hoeveelheden, dus ze zouden niet ideaal zijn voor een elektrische slijper van dit formaat. Ten tweede produceert het maalproces meer warmte, wat de smaak van je bonen kan vervormen als je te snel maalt.

Ook zul je meer problemen hebben met statische elektriciteit. Dit maakt platte bramen moeilijker te reinigen en draagt bij aan het verstoppingsprobleem. Het is dus het beste dat Baratza voor deze machine met conisch is gegaan.

Voor wie is het?

De Vertuoso is een geweldige mid-level machine. Het is geweldig voor semi-ervaren barista's die het slijpbereik en de consistentie nodig hebben, maar niet kunnen investeren in een $1000+ machine met 100s slijpgroottes.

De 40 opties moeten genoeg zijn om u van een pers naar een bijna-espresso te brengen met voldoende ruimte om tussendoor te experimenteren. Dus als u iemand bent die verschillende brouwgereedschappen heeft die u graag inruilt, dan is deze machine een goede keuze.

Wie moet er nu ergens anders naar kijken?

Hoewel dit waarschijnlijk de perfecte molen is voor sommigen, zoals elk koffieproduct, is het niet voor iedereen geschikt. Hier zijn een paar voorwaarden waaronder u waarschijnlijk naar verschillende opties moet kijken:

Ten eerste, als je op zoek bent naar een borderline stille molen. Hoewel de Virtuoso niet ongelooflijk luidruchtig is, maken alle elektrische molentjes door hun motoren en...nou ja...de maling wel degelijk een goed geluid. Als dit voor u het geval is, probeer dan eens te kijken naar enkele handmatige opties.

Vervolgens, als u echt een HUGE slijpbereik nodig heeft of wilt hebben, zijn er andere slijpmachines met aanzienlijk meer opties dan de Virtuoso. Ten slotte, aan de andere kant van het belevingsspectrum, is deze molen misschien niet de beste keuze voor iemand die net in de koffiespecialiteitenscene is beland of slechts voor één nieuwe methode aan het malen is.

Potentiële alternatieven

Expert optie

Als u een machine nodig heeft die geschikt is voor uw hoogwaardige espressomachine of uw Griekse brikimachine, kijk dan eens naar de Breville Smart Grinder Pro. Deze machine verslaat de Virtuoso-modellen op een paar fronten, maar de meest opvallende is de prijs. U investeert in dezelfde prijsklasse, maar u krijgt meer functies en slijpinstellingen met de Smart Grinder.

Het heeft 60 vooraf ingestelde instellingen en handmatige aanpassing op de bramen om tot 600 opties mogelijk te maken. Plus het heeft een vergelijkbare bouwkwaliteit, dus het is een geweldige machine voor de echte experimentators die er zijn.

Beginnersoptie

Aan de andere kant, als je een complete beginner bent en het prijspunt van $200 ziet er een beetje steil uit voor je eerste molen, kijk dan eens naar de Bodum Bistro Premium Burr Grinder. Je krijgt minder slijpinstellingen, maar het is ongeveer de helft van de prijs en je hebt nog steeds genoeg om meerdere brouwmethodes te proberen.

Ook is de bonencontainer ongeveer even groot en antistatisch, waardoor het een makkie is om schoon te maken. Dus als je gewoon op zoek bent naar de eenvoudige en gemakkelijke optie, dan is dit de optie voor jou. U kunt onze volledige recensie hierover hier lezen.

Handmatige optie

Of je nu een budget hebt of gewoon iets extra stil nodig hebt, deze handmatige slijper is een van onze absolute favorieten. De JavaPresse heeft 18 kliks, wat vrij uitgebreid is voor een manuele grinder. Bovendien is hij duurzaam, betaalbaar, draagbaar en stil. Je hebt dus misschien niet hetzelfde aantal maalinstellingen, maar je portemonnee en lichte dwarsliggers zullen je dankbaar zijn.

Conclussie

De Vertuoso wordt geadverteerd als de "perfecte [machine] voor uw manuele brouwreis". En het doet zeker zijn werk als het gaat om het geven van een goede hoeveelheid slijpmogelijkheden en een paar toeters en bellen om je te laten voelen als een professional.

Deze machine valt ergens tussen de zeer populaire instapmachines (zoals de Baratza Encore, Capresso Infinity en Bodum Bistro) en de meer functionele, veelzijdige machines op expert-niveau.

Over het geheel genomen is dit een solide, respectabele machine. Echter, we denken dat voor de meeste mensen, gaan voor iets met een paar meer of minder bellen en fluitjes rond hetzelfde of lagere prijs punt kan u net zo goed of beter.

Aanbevolen leesmateriaal

Hele bonenkoffie vs gemalen koffie

Wat is het verschil? Wat is goedkoper? Smaakt de ene beter dan de andere? Heb geen angst! We hebben alle antwoorden op uw vragen hier.

Baratza Encore vs Capresso Infinity...

Op de markt voor een slijper? De Baratza Encore of de Capresso Infinity kan uw nieuwe favoriete koffieproducerende metgezel worden! Lees onze reviews over beide machines om te weten te komen wat de beste aanvulling is op uw keuken!

Grof gemalen koffie: Waarom maatvoering belangrijk is

Er is weinig informatie beschikbaar over waarom u grof gemalen koffie moet gebruiken in plaats van fijngemalen koffie of andersom. Daar komen wij in beeld! We hebben alles van het hoe en waarom van grof brouwen anders dan hoe je eigenlijk een goede maling kunt krijgen.

Capresso Burr Grinder: Tot oneindigheid en... Koffie?

De instapmarkt voor elektrische koffiemolens is vrij competitief, dus het kan moeilijk zijn om te beslissen welke machine het beste voor u is. Hier bekijken we het aanbod van de Capresso Burr Grinder, inclusief de Infinity, Infinity Plus en zelfs de Coffee Burr Grinder op basisniveau.

Beste koffiemolen voor de Franse pers

De Franse pers brouwt niet zoals je wilt? Misschien gebruik je de verkeerde molen. Lees onze uiteenzetting over de beste koffiemolen voor French Press om erachter te komen hoe u uw brouwproblemen kunt genezen.

Bodum Koffiemolen: The Beginner's Best Friend?

In dit artikel geven we u een volledig overzicht van alle drie de modellen van de Bistro lijn van Bodum Koffiemolens. Daarnaast geven we wat advies over hoe je kunt winkelen voor molentjes en een paar alternatieven voor het geval deze modellen niet voor je werken.