logo

Bosch Tassimo koffiemachines kopen: Ook pad, koffie en cups

Tassimo koffieapparaten bestaan nog niet zo heel erg lang. De door Kraft ontwikkelde machines zijn in 2004 voor het eerst in Frankrijk gelanceerd. Nadat in 2008 Bosch de fabricage van de volautomatische koffiemachines overnam, werd de Tassimo in 2010 ook in België, aan de consument gepresenteerd.

Tassimo koffiemachines werken anders dan een gewoon volautomatisch koffiezetapparaat. In plaats van dat het apparaat een vooraf ingevoerd programma afwerkt dat geactiveerd wordt, met een drukknop of toetsencombinatie, leest de Tassimo het uit te voeren programma af, aan een streepjescode op de verpakking van de ingebrachte capsule.

Na bereiding van elke kop koffie, of andersoortige warme drank, reinigt het apparaat zichzelf. De Tassimo heeft geen opwarmtijd en het is mogelijk er meerdere uiteenlopende warme dranken in te bereiden.

Nadat Bosch de scepter over de Tassimo productie heeft overgenomen, zijn er een zestal verschillende koffiemachines op de markt gebracht. In tegenstelling tot een espressomachine, die met 9 bar werkt, maakt de Tassimo de dranken onder een druk van slechts 3,5 bar. Je kunt met een Tassimo dus geen originele espresso zetten, maar wel diverse andere soorten koffie en warme dranken. Het Tassimo drankenassortiment bevat onder andere: gewone koffie, cappuccino, koffie met espressosmaak, caffe crema en chocolademelk.

De capsules of t-discs

tassimo koffie

De Tassimo werkt met capsules of t-discs, te vergelijken met koffiecups, zoals in een Nespresso of Dolce Gusto. Alleen in het geval van Tassimo zijn ze gemaakt van hard plastic. Deze capsules kan je alleen in de Tassimo machines gebruiken. Op elke capsule staat een streepjescode. Door het uitlezen van de streepjescode, weet de Tassimo machine welk programma hij moet uitvoeren. Zo maak je in enkele seconden een heerlijke koffiespecialiteit, chocolademelk of thee. De machine werkt volgens het zogenaamde ‘single-serve’ systeem, wat inhoud dat het met één disc, één kop warme drank tegelijk bereid.

Op het moment dat je de disc op de juiste manier, ondersteboven, in de machine legt, is deze in staat de productcode uit te lezen die op de capsule staat. Deze codes zijn tijdens de productie van het koffieapparaat in het geheugen van de machine opgeslagen. Deze manier van automatisch koffiezetten, wordt ook wel ‘intellibrew’ genoemd. Door het activeren van de machine gaat hij vervolgens aan de slag voor je. Na slechts enkele seconden kun je dan van je koffie, chocolademelk of thee gaan genieten.

Blends en variëteiten van t-discs

tassimo pads

Het assortiment Tassimo dranken bestaat uit een grote diversiteit aan koffie-, choco- en theesmaken. Hiervan bestaat het grootste deel uit coffee blends. De verschillende smaken worden op de markt gebracht door Jacobs/Douwe Egberts, Milka, Cadbury, HAG en Twinings als leverancier voor de thee.

Qua prijs doen de Tassimo discs het niet veel anders dan de koffiecups van Nespresso of Dolce Gusto. Alle capsules die je in de supermarkt of online voor de Tassimomachine kunt kopen zijn origineel. Goedkopere varianten en huismerken zijn er niet, omdat Tassimo zelf nog steeds het volledige octrooi over de discs heeft. Omgerekend naar een kop warme drank die je met één capsule kunt maken, betaal je zo’n € 0,30 ct per kop. Voor dranken waar je er 2 voor nodig hebt, zoals chocolademelk, betaal je het dubbele, € 0,60 ct dus.

Tassimo volautomatische koffiemachines

bosch koffiemachine tassimo

De Tassimo koffiezetapparatenserie bestaat uit 6 verschillende modellen. Voor elke speciale behoefte is er een apart type ontwikkeld. De serie begint met een klein instapapparaat van nog geen 30 cm hoog en eindigt met een volautomatische koffiemachine die geschikt is voor een klein kantoor of groot huishouden.

De eerste jaren waren de Tassimo koffieapparaten alleen online verkrijgbaar. Inmiddels kun je ze ook bij de grotere supermarkten vinden, zoals de Jumbo, Lidl en Albert Heijn.

Ontkalken van de Tassimo

tassimo apparaat

Net zoals alle andere warmwaterapparaten, moet ook de Tassimo zo nu en dan ontkalkt worden. Dit doe je met, speciaal voor de Tassimo ontwikkelde, ontkalkingstabletten en een service disc. Op de reinigingsdisc staat de barcode die je nodig hebt om de machine zijn reinigingsprogramma af te laten werken. Er zijn 2 soorten t-discs voor het opstarten en reinigen van de machine. Bij de machines zit standaard een opstart/reiniging t-disc bijgesloten. Mocht hij kwijtraken, moet je een nieuwe kopen en kost je dat € 5,95. Voor een verpakking met 4 ontkalkingstabletten betaal je € 9,95.

Types Tassimo koffiemachines

Omdat er geen Tassimo koffiezetapparaat is dat beter is dan het andere, hebben we ervoor gekozen de serie van klein naar groot, af te werken. We beginnen dus met de allerkleinste Tassimo koffiemachine.

Tassimo Vivy 212 – Een lief klein koffiezetapparaatje dat supersnel opwarmt

Tassimo Vivy 212

Bekijk de dagprijs

De meest compacte Tassimo van Bosch heeft de naam Vivy 212 meegekregen. Het kleine koffiezetapparaat heeft een afmeting van slechts 29x21x34,5 cm. Voor een volautomatisch koffiezetapparaat is dat echt héél klein. Door het kleine formaat, lever je wel iets aan functies in. Zo kun je bijvoorbeeld niet zelf de sterkte van je koffie regelen en ook is het waterreservoir niet zo gek groot. Wel is het apparaatje in 6 verschillende kleuren te krijgen, waardoo hij altijd een mooie match vormt, met je keuken of werkplek.

Het eerst wat opvalt aan de Vivy 212 is dat, zodra je de capsule erin doet, hij vrijwel geen tijd nodig heeft, om warm te worden. Na het op de knop drukken, begint de koffie, of willekeurige andere warme drank, al gelijk door te lopen.

Het waterreservoir heeft een inhoud van 700 ml. Dit is genoeg voor 4-5 kopjes of 3 grote mokken. Om het mogelijk te maken grote koffieglazen en mokken onder de drankuitloop te zetten, is de bekerhouder afneembaar. Nadat de Vivy je warme drank heeft aangemaakt, gaat hij automatische meteen in de stand-by modus. Deze kleine, maar fijne volautomatische Tassimo koffiemachine heeft een meldingslampje, waarmee hij aangeeft dat hij aan een ontkalkingsbeurt toe is. Dit doet hij overigens zelf, met de bijbehorende reinigingsdisc en de speciale Tassimo ontkalkingstabletten.

Voordelen

 • Lekker compact van formaat
 • Verkrijgbaar in 6 verschillende kleuren
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Klein waterreservoir
 • Koffiesterkte niet instelbaar

Samengevat is de Tassimo Vivy 212 een mooi instapapparaatje voor een eenpersoonshuishouden of, als je maar zo nu en dan een kopje koffie drinkt. Door zijn geringe formaat past hij goed op een klein aanrechtblokje of in een coffeecorner. De koffie die hij maakt is standaard, want er zitten op de Vivy extra geen sterkte- en temperatuurinstellingen.

Tassimo Amia – Verwisselbaar voorfront

Tassimo Amia

Bekijk de dagprijs

De Tassimo Amia is vergelijkbaar met de Vivy 212, maar in alles, net een tikkeltje groter. Je hebt bij de Amia ook de keuze uit 6 verschillende kleuren én een leuke bijkomstigheid is dat je de voorfrontjes kunt wisselen. Een ander kleur voorfront + bekerhouder kost je tussen de € 6,95 en € 8,20 afhankelijk van de kleur. Daar maak je dan wel je eigen unieke koffiemachine mee.

Ook deze Amia is uitgerust met het ‘intellibrew’ systeem. Hiermee leest hij de productgerelateerde barcode uit die op de t-discs gedrukt staat. Met een druk op de startknop maak je snel een lekkere koffiespecialiteit, chocolademelk of thee.

Zoals gezegd, is de Amia iets groter dan de Vivy. Dat zie je niet alleen aan het formaat, 70,6x27,7x75,7 cm, maar ook aan de grootte van het waterreservoir, dat bij deze Amia een royale inhoud heeft van 1,5 l. Dat is toch meer dan twee keer zo veel, als bovengenoemde.

Na het bereiden van je warme drank, spoelt deze volautomatische Tassimo zich door, waarna hij in de stand-by modus valt. Ontkalken doe je met speciaal voor de Tassimo koffiezetapparaten ontwikkelde ontkalkingstabletten en de bijgeleverde reinigingscapsule.

Omdat dit ook niet echt een van de uitgebreidste machines is kun je de koffiesterkte niet instellen. Tevens is inmiddels de productie van de Amia gestaakt. De restpartij wordt nog te koop aangeboden, maar niet vervolgd.

Voordelen

 • Uitwisselbaar voorfront
 • Waterreservoir van 1,5 l
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Koffiesterkte niet instelbaar

Samengevat is de Amia van Tassimo een, niet te klein koffieapparaat dat je naar je eigen smaak kunt oppimpen met een andere kleur voorfront en bekerhouder. Jammer genoeg wordt deze volautomaat koffiemachine niet meer gemaakt.

Tassimo Fidelia – Waterreservoir XXL

Tassimo Fidelia

Bekijk de dagprijs

De Tassimo Fidelia heeft een XXL waterreservoir, met maar liefst een inhoud van 2 l. Dat geeft hem optimaal gebruiksgemak voor op de werkvloer of een groter huishouden. Minder vaak water bijvullen, betekent immers dat je sneller eens een kopje koffie pakt. Ondanks dat deze volautomatisch koffiemachine beschikt over een XXL waterreservoir, is hijzelf lekker compact. Met een afmeting van slechts 27,3x20,4x33,4 cm past hij zelfs op het kleinste aanrechtblok.

Het apparaat hoeft zichzelf niet voor te verwarmen en is uitgerust met het ‘intellibrew’ systeem, waarmee hij de streepjescodes uitleest die op de Tassimo t-discs staat. Zo past hij zijn programma zelf aan, naar de productcapsule die je in de machine stopt. Na elke zetbeurt reinigt hij het binnencircuit, waarna hij automatisch in energiebesparende stand-by modus valt.

Met de Fidelia kun je zowel kleine kopjes, of bekertjes koffie maken, als grote lattes. Om er een mok of koffieglas onder te zetten haal je simpelweg de bekerhouder onder de machine vandaan en plaatst je glas of mok er. Net als bij de bovenstaande modellen kun je, ook bij deze machine, verder niets veranderen aan de sterkte van de koffie. Wel kun je een andere kleur machinefront en bekerhouder bijbestellen. De Fidelia is standaard verkrijgbaar in 5 verschillende kleurcombinaties.

De machine geeft zelf aan, wanneer je het dient te ontkalken. Dit doe je met de speciale ontkalkingstabletten voor de Tassimo en de bijgeleverde schoonmaakdisc. Heb je deze disc niet (meer) kun je hem voor nog geen 6 euro nabestellen bij Bosch en andere Tassimo verkooppunten.

Voordelen

 • Waterreservoir XXL
 • In 5 kleurcombinaties verkrijgbaar
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Koffiesterkte niet instelbaar

Samengevat is deze Tassimo Fidelia een perfect koffiezetapparaat voor de grootverbruiker. Je kunt geen wijzigingen aanbrengen in de sterkte van de koffie, maar verder doet hij wat hij doen moet: een lekkere warme drank bereiden.

Tassimo Suny – Smart Starter

Tassimo Suny

Bekijk de dagprijs

De Tassimo Suny is met recht een Smart Starter die met een ‘klopje van goed gedrag’ uit zichzelf een kop koffie voor je zet. Ook de Suny functioneert met behulp van ‘intellibrew’ technologie. Hij is zelfs zo intelligent dat hij geen startknop meer heeft. In plaats van dat je, na het plaatsen van de capsule, op een startknop drukt, druk je hier je kopje of mok tegen het apparaat. Na dit signaal, zal de machine automatisch beginnen met het uitlezen van de capsule. Je hoeft niet bang te wezen, wanneer je per ongeluk de machine aanstoot of afdoet met een doekje, dat hij meteen koffie begint te tappen. Zolang er geen volle t-disc voor de uitleessensor zit, gebeurt er niets.

Voor grote mokken en lattéglazen, kun je ook bij deze machine de bekerhouder weghalen. De Suny heeft een minder groot waterreservoir, als de Fidelia. Met 800 ml kun je echter toch ook een 5-6 kopjes koffiezetten. Deze machine heeft een afmeting van 30,5x16,7x25,1 cm en behoort daarmee tot de kleinere volautomatische koffiezetapparaten. Hij beschikt tevens over het flow heater systeem, wat inhoud dat hij geen opwarmtijd nodig heeft, maar meteen begint met het bereiden van de warme drank. Door de bereiding te onderbreken of verlengen, kun je bij deze Suny variëren, met de sterkte van je koffie.

De Suny geeft zelf aan, wanneer hij ontkalkt dient te worden en gaat, net als de anderen, na het bereiden van je warme drankje, in de stand-by modus. Je kunt hem krijgen in 5 verschillende kleurstellingen.

Voordelen

 • Smart Starter
 • Bereidingstijd beïnvloeden tbv sterkte
 • In 5 kleurcombinaties verkrijgbaar
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Beperkte grootte waterreservoir

Samengevat is dit een heel fijn koffiezetapparaat, met een mooi strak design. Dankzij de mogelijkheid om de bereiding van de drank te onderbreken of verlengen, kun je de koffie milder of sterker maken. Hij is lekker compact, zodat hij ook prima in een kleine keuken een plaatsje weet te vinden. De Smart Starter is een leuke bijkomstigheid, waar je sneller aan gewend zult zijn, dan je denkt.

Tassimo Joy – Regelbare watertoevoer

Tassimo Joy

Bekijk de dagprijs

Met de Tassimo Joy is het met recht een ‘joy’ om een kop koffie te bereiden. Je kunt de sterkte namelijk helemaal zelf regelen, door de machine minder of meer water toe te laten voegen. Normaliter zorgt de ‘intellibrew’ technologie ervoor dat het apparaat dié hoeveelheid water gebruikt, zoals hij die afleest uit de barcode op de capsule. Op de Joy zit echter een functie, waarmee je zelf kunt aangeven dat hij minder of meer water gebruikt.

Net als alle andere Tassimo koffiezetapparaten heeft hij geen opwarmingstijd nodig en kun je gelijk koffie tappen, nadat je de t-disc erin gelegd hebt. Met een waterreservoir van 1,5 l kun je ook meteen voor zo’n 12 mensen achter elkaar een warme drank bereiden. In dit reservoir zit als extra een Brita-waterfilter. Wanneer je dit regelmatig even schoonmaakt, verleng je de tijdsduur, tussen de ontkalkingsbeurten en daarmee de levensduur van de machine.

Na elke drank reinigt de machine automatisch het inwendige leidingcircuit, zodat je na koffie meteen chocolademelk of thee kunt maken. Onder de drankuitloop kunnen zowel lage kopjes en bekertjes, als hoge mokken en glazen geplaatst worden. Als de Tassimo Joy toe is aan een ontkalkingsbeurt geeft hij dit zelf aan met een ledlichtje. Ondanks het grote waterreservoir, is het toch een relatief kleine machine. Met een formaat van 21x27x34 cm plaats je hem makkelijk op het aanrecht of in een coffeecorner.

Afgaand op klantreviews bij aanbieders, blijkt in de praktijk dat er bij de Joy soms een druppel drank achterblijft op de uitleessensor van de barcode. Het is geen standaard, dus niet onoverkomelijk en eenvoudig op te lossen door met een keukenpapiertje even het leesoog schoon te maken.

Voordelen

 • Groot waterreservoir
 • Sterkte beïnvloeden met waterhoeveelheid
 • In 3 kleurcombinaties verkrijgbaar
 • Uitgerust met Brita-waterfilter
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Soms druppels op leesoog barcode

Samengevat kun je met deze Tassimo Joy een kop koffiezetten die geheel naar je eigen wens is. Hij heeft een lekker groot waterreservoir, waardoor je hem ook op een werkplek goed kunt gebruiken. Soms heeft hij wat problemen met het uitlezen van de streepjescode op de t-disc door achterblijvend product, maar eigenlijk mag dat geen naam hebben.

Tassimo Charmy – Bekroond met Design Award

Tassimo Charmy

Bekijk de dagprijs

De Tassimo Charmy is met recht de meest charmante koffiemachine van de Tassimo serie. Niet voor niets werd hij in 2012, door een internationale jury bekroond met de IF Award for Product Design and Innovation. Dit koffiezetapparaat ziet er niet alleen uit om door een ringetje te halen, hij is ook nog eens uitgerust met meerdere geavanceerde features.

Het eerste opvallende aan de Charmy is het doorgevoerde waterfilteringssysteem. Hierdoor komt er aanzienlijk minder kalk tot bij de warmte-elementen van het apparaat, wat de frequentie waarmee je moet ontkalken ook fors naar beneden brengt. Minder kalk in het water, komt niet alleen de smaak van je koffie ten goede, het verlengt ook de levensduur van de machine. Het filteringsproces wordt aangestuurd door een Brita-waterfilter. Als deze vervangen moet worden, maakt de machine je dit kenbaar met een ledlichtje.

Net als de andere Tassimo koffiemachines, maakt ook de Charmy gebruik van ‘intellibrew’ technieken. Bij de Charmy is daar echter een sterkteknop aan toegevoegd, waarmee je de smaakintensiteit van je warme drank kunt regelen. Door eenvoudig op het plusje of minnetje te drukken, bepaal je zelf de gewenste sterkte.

Net als de Joy, beschikt de Charmy over een ruim 1,5 l waterreservoir. Dit grote reservoir en de toevoeging van elektronica hebben er wel voor gezorgd dat dit apparaat iets groter uitgevallen is. De afmetingen van de Tassimo Charmy bedragen 70,6x27,7x75,5 cm. Hiermee is hij de grootste Tassimo.

Net als zijn kleinere broertjes is het kopjesplateau weg te halen, zodat je makkelijk een koffieglas of mok onder de koffie-uitloop zet. Alhoewel het met het advanced filtersysteem veel minder zal voorkomen, zal hij toch ook ontkalkt moeten worden. Daar hoef je zelf niet bij stil te staan, ook dit geeft hij aan met een lampje. Opwarmen hoeft hij niet, hij is gelijk gebruiksklaar en na het bereiden van je drankje, valt hij, net al de andere Tassimo’s, meteen in de energiebesparende stand-by modus.

Voordelen

 • Groot waterreservoir
 • Smaaksterkte instelbaar
 • Geïntegreerd waterfiltersysteem
 • Zelfreinigend en ontkalkingsmelder
 • Energiebesparende modus

Nadelen

 • Fors apparaat

Samengevat: een mooie machine van Tassimo die helaas niet meer gemaakt wordt. Kijk hiervoor naar onze andere beschreven modellen.