logo

Koffie verkeerd, wat is het en hoe maak je het?

Soms zijn wij Belgen best eigenwijs, want overal in Europa wordt koffie verkeerd gedronken, maar ze hebben daar meestal een naam die meer past bij dit koffie product. In Engeland moet je bijvoorbeeld niet vragen om een wrong coffee, want dan denken ze vast dat jij hen ergens van verdenkt. De naam van koffie verkeerd is in een groot deel van Europa café au lait. Onze oosterburen noemen het Milchkaffee. Dat zegt al heel veel over deze koffie verkeerd. In koffie verkeerd zit vaak meer melk dan koffie. Waarom noemen wij het koffie verkeerd? Dat is niet helemaal zeker, maar de gedachte erachter lijkt dat ‘gewone’ koffie wordt gemaakt met een scheutje melk. Koffie met heel veel melk moet dan wel verkeerd zijn.

koffie verkeerd

Waar is koffie verkeerd ontstaan?

In de 18e eeuw was koffie nog vaak behoorlijk bitter. Het branden was beslist nog niet op het niveau van vandaag de dag. Om een kop koffie toch genietbaar te maken werd er vaak flink wat honing en suiker in gedaan. Een Zwitserse arts besloot om de zoetstoffen te vervangen door een flinke hoeveelheid melk aan de koffie toe te voegen. De smaak werd hierdoor veel milder en volle melk werd in die tijd nog als zeer gezond beschouwd. De café au lait van dokter Monin werd snel populair. Hoewel de kwaliteit van de koffie daarna flink is verbeterd, is er nog steeds een grote groep mensen die graag koffie verkeerd drinkt.

Basis stappenplan voor koffie verkeerd.

1. Zet een (grotere) mok of kop en een pan klaar

Om een koffie verkeerd te maken neem je een grotere kop omdat de melk nog extra aan de koffie wordt toegevoegd.

2. Verwarm de melk

Let op dat de melk niet gaat koken. Voor koffie verkeerd gebruik je volle melk omdat de drank dan lekker romig wordt. Andere melk kan eventueel ook, maar koffiemelk is niet geschikt. Je kan de melk ook warm maken met de melkschuimer van je espresso machine.

3. Maak de koffie

Met de espressomachine heb je natuurlijk snel een lekkere espresso gezet. Indien je filterkoffie maakt, houd dan rekening met de langere bereidingstijd bij het verwarmen van de melk.

4. Doe de espresso in de mok/kop

Voor alles is een goede volgorde, ook voor een koffie verkeerd. De koffie gaat derhalve eerst in de beker of wat je maar gebruikt om straks uit te drinken.

5. Voeg de verwarmde melk toe

Dit is uiteraard de stap waarmee de smaak in belangrijke mate wordt beperkt. Er zijn geen ‘verplichte’ hoeveelheden en jij bepaalt wat je lekker vindt. Om een indicatie te geven wat in de horeca gebruikelijk is: bij een espresso is de verhouding koffie en melk 1 op 2. Bij een filterkoffie gebruik je gelijke delen koffie en melk.

6. Klaar!

In principe is je koffie verkeerd nu klaar. Uiteraard kan je er nog naar behoefte suiker aan toevoegen, maar ik het algemeen is de koffie verkeerd al goed op smaak.

Wie drinken koffie verkeerd?

In Italië is het de gewoonte dat andere koffieproducten met veel melk zoals een cappuccino niet voor 11 uur in de ochtend worden gedronken. In Nederland kennen we een dergelijke traditie niet. Het is echter ook niet vaak de gewoonte om koffie verkeerd bij het ontbijt te drinken. Vaak wordt koffie verkeerd ook wel kinderkoffie genoemd. Kinderen willen volwassenen graag nadoen dat geldt ook voor koffiedrinken. De ‘echte’ koffie is soms nog te bitter. Veel suiker toevoegen om de smaak aan te passen, vinden ouders ook geen goed idee. Koffie verkeerd is qua smaak dan een alternatief. Volgens de kenners drinken ook ouders dan een koffie verkeerd met de kinderen mee. Zo ontstaat er een echt koffieuurtje met het gehele gezin.

Is koffie verkeerd ongezond?

Het kon natuurlijk niet uitblijven dat ook het kopje koffie verkeerd onderzocht zou worden op basis van de normen voor gezondheid. Het ging daarbij niet om de koffie in het product. Inmiddels is er enorm veel studie gedaan naar de effecten van koffie. Hoewel die discussie waarschijnlijk nooit echt beslecht zal worden, is het positieve van koffie gebruik momenteel aan de winnende hand. Wat de melk betreft staat volle melk momenteel in een minder gunstig daglicht. In een kop koffie verkeerd zit afhankelijk van de hoeveelheid een relatief hoog percentage verzadigd vet. Is dat een erg groot probleem? Ook hier gaat het om matigheid. Als je niet dagelijks grote hoeveelheden koffie verkeerd drinkt, zal het je gezondheid niet direct schaden.

Wat is het verschil tussen een koffie verkeerd en een latte macchiato?

De Italiaanse latte macchiato heeft wel wat weg van de koffie verkeerd zoals wij die kennen. De latte macchiato ziet er wel anders uit en dat komt door de manier van bereiden. Een perfecte latte machismo maak je als volgt:

1. Schuim de melk op

De basis van een latte macchiato is de opgeschuimde melk. Maak voldoende hoeveelheid aan voor het aantal glazen dat je wil vullen.

Gerelateerd: Beste elektrische melkopschuimers – Top 5

2. Doe de melk in de glazen

Een glas is een mooie optie voor een latte macchiato. Er zijn speciale glazen te koop waar je kan zien hoeveel melkschuim nodig is voor deze koffievariant. Je kan het uiteraard ook zelf inschatten omdat je weet dat er genoeg ruimte over moet blijven voor de espresso.

3. Maak een espresso

Met een goede espressomachine hoeft deze stap niet lang te duren. Het is ook belangrijk dat je de koffie snel beschikbaar hebt zodat het melkschuim nog warm en romig is.

4. Giet de espresso in het glas

Deze stap vraagt wat voorzichtigheid om een goed resultaat te bereiken. Probeer de koffie precies in het midden van het glas te gieten. Doe dat niet te snel maar onderbreek deze actie ook niet.

5. Nog even geduld

Als je de volgorde goed hebt aangehouden zie je na korte tijd de laagjes ontstaan die bij een echte latte macchiato horen. Is dat niet het geval dan wil dat nog niet zeggen dan de smaak zal tegenvallen. Gewoon opdrinken dus. Een vleugje kaneel of cacao maakt het nog lekkerder. De latte macchiato is dus een beetje chiquer qua uiterlijk dan ‘onze’ koffie verkeerd. Maar smaken verschillen.

Weetjes over koffie

Inclusief de koffie verkeerd worden er jaarlijks zo’n 500 miljard kopjes koffie gedronken waarvan de meeste bij het ontbijt. Daarbij zijn espresso en filterkoffie het meest populair. Koffie verkeerd en diverse andere varianten maken maar een klein aandeel uit van de koffieconsumptie.

Wist je overigens dat het vaak niet mogelijk is om aan de smaak te herkennen hoeveel cafeïne in een kolfje koffie zit? Het zal je wellicht verassen dat in een espresso van goede kwaliteit minder cafeïne zit dan in een kopje filterkoffie. Dat houdt namelijk verband met het mengsel van de koffiebonen.

Er zijn wel 80 soorten koffiebonen en die zijn goed voor 800 melanges (mengsels). De basis bestaat echter uit twee verschillende bonen: de Arabica en de Robusta. De eerste bevat maar ongeveer de helft van de cafeïne als de tweede. Arabica is de duurdere soort van de twee en smaakt milder en kruidiger dan Robusta. Bij Arabica mislukt de oogst vaker omdat deze struik minder goed bestand is tegen ziekten en slechte omstandigheden dan de robuuste Robusta. Koffie voor espresso bevat vaak meer Arabica bonen terwijl in filterkoffie meer Robusta zit, dat vind je terug op de ingrediënten. Arabica wordt ook puur verkocht (tegen flinke prijzen) maar dat geldt niet voor Robusta omdat deze daarvoor te bitter is. Ben jij een reiziger? Let dan eens op in hoeveel landen het woord voor koffie dezelfde klank heeft als in ons land.