logo

Beste koffiemolen kopen (handmatig / elektrisch / bonenmaler)

Hoe weet je nu wat de beste koffiemolen is? Je drinkt graag koffie en het lijkt je leuk zelf je koffie te malen. Je hebt bedacht dat, als je zelf je koffiebonen maalt, je van je favoriete roast, elke soort koffie maken kan die je wilt. Met alle gemak maak je dan immers thuis, een heerlijke espresso, cappuccino of caffè lungo van baristakwaliteit.

Ook wanneer je een cafetière kopen wilt, is het verstandig meteen voor een goede koffiemolen te kijken. Koffie maken in een French press is immers de meest pure manier van koffiezetten en het scheelt een dag op een nacht, of je daarvoor verse of kant-en-klaar gemalen koffie gebruikt.

koffiemolen

Op het moment dat je gaat kijken voor een koffiemolen, zal je tot je verbazing ontdekken dat er een hele reeks aan modellen en maalmechanismen zijn, die allemaal zo hun eigen specifieke voor- en nadelen hebben. In dit artikel leggen we je het verschil uit tussen een molen met hakmesjes, conische kegels of platte maalschijven. Daarbij gaan we dieper in op welke invloed deze vormen en hun verschillende materialen, op de smaak van de koffie kunnen hebben.

We doen dit aan de hand van een Beste koffiemolen Top 7 waarin we elke maalmanier aan bod laten komen. Je kunt ook meteen doorklikken naar:

 • Solis Scala Plus 1661 – Beste koop koffiemolen
 • Solis Caffisima Grinder 1611 – Beste koffiemolen voor de thuisbarista
 • Baratza Sette 270Wi – Beste koffiemolen voor espressokoffie
 • De’Longhi KG89 – Beste koffiemolen voor filterkoffie
 • Vintage Retro handkoffiemolen – Beste koffiemolen met retrodesign
 • Hario Skerton Plus – Beste handkoffiemolen onder de 50 euro
 • Comandante C40 – Beste handkoffiemolen onder 350 euro

We besluiten dit artikel met een Koopgids waarin we alle eigenschappen, waaraan een koffiemolen moet voldoen, nog eens onder elkaar zetten.

koffiebonenmaler

Bereidingsadvies voor alle soorten koffie: hoe korter de tijd tussen het malen en de bereiding van de drank, des te puurder en lekkerder je koffie zal smaken.

Solis Scala Plus 1661 – Beste koop koffiemolen

Solis Scala Plus Grinder 1661 Koffiemolen

Bekijk de dagprijs

De Solis Scala Plus 1661 is volgens ons de beste koop koffiemolen, omdat het een van de meest complete koffiemolens is én hij bovendien niet al te duur is. Het eerste wat in het oog springt bij de kleine Solis, is het fraaie design. Met een mooie combinatie van zwart en zilver en de elegante belijning van het apparaatje, is het een aanwinst voor elke keuken. De bonenhouder bovenop is makkelijk bij te vullen. Door het transparante kunststof kun je ook altijd precies zien, hoeveel bonen er nog inzitten. Het koffielaadje onderin is eveneens doorzichtig gehouden, zodat je ook met een oogopslag zier hoeveel gemalen koffie je al, of nog, hebt.

In de bonenhouder kan in een keer 250 gram bonen. Gemiddeld zet je van een dergelijke hoeveelheid 40 kopjes koffie. Je kunt met een gerust hart de bonenhouder in een keer afvullen. Je hoeft niet bang te zijn voor aromaverlies van de bonen, want de houder is luchtdicht af te sluiten.

De materialen die gebruikt zijn, zijn van degelijke kwaliteit. Een koffiemolen ondergaat tijdens het malen een behoorlijke vibratie. Niet al te zelden ‘rammelt’ een goedkope koffiemolen, na verloop van tijd gewoon uit elkaar. Dat zal je bij deze Solis 1661 echter niet overkomen. Voor de bonenhouder is gebruik gemaakt van het solide SAN-kunststof en het motorhuis is vervaardigd uit speciaal ABS-kunststof.

Het maalmechanisme is van edelstaal en heeft een conische vorm. Conische maalsystemen hebben een kleiner maalvlak dan schijven, waardoor er minder wrijvingswarmte opgewekt wordt. Ter informatie: koffiegranuul dat tijdens het maalproces te warm wordt, verliest zijn specifieke roastflavour en kan zelfs een bittere nasmaak gaan geven.

De motor van deze kleine krachtpatser maakt 420 omwentelingen per minuut, zonder dat er enige overmatige warmte geproduceerd wordt, die de smaak van de koffie aantast. Tijdens het malen zie je het uitneembare opvangbakje zich vullen en komt het aroma van versgemalen koffie je al tegemoet.

De Solis beschikt over een fijnafstelling voor de maalgraad van de koffiebonen. Daardoor kun je maar liefst 22 verschillende maalgradaties aangeven. Het zal een waar plezier zijn om uit te zoeken welke, maalgraad op den duur jouw favoriet is. Voor een nog verfijndere koffiesmaak kun je er zelfs voor kiezen bepaalde roasts koffiebonen met elkaar te mengen.

Heb je meer gemalen, dan dat je op dat moment gebruikt, kun je het beste de gemalen koffie in een luchtdicht doosje opbergen. Als je het in het laadje laat zitten, zal het al na enige uren zijn aroma verliezen en dat is zonde.

Het minpunt dat we aan deze beste koop koffiemolen hebben geconstateerd is dat hij lastig schoon te maken is. Hij is niet echt duur in aanschaf, zo rond de 100 euro. Voor die prijs had Solis er, naar onze mening, best wel een schoonmaakborsteltje bij mogen leveren. Als je een schoonmaakborsteltje wilt, moet je deze los bijbestellen.

Voordelen

 • Zeer hoogwaardige kwaliteit materialen
 • 22 maalinstellingen
 • Maalsysteem loopt niet warm

Nadelen

 • Moeilijk te reinigen
 • Geen borsteltje meegeleverd

Samengevat: Afgezien van het schoonmaakborsteltje dat je extra moet bijbestellen is, volgens ons, de Solis Scala Plus 1661 zonder meer de beste koop koffiemolen. Met 22 maalinstellingen, een grote, luchtdicht af te sluiten bonenhouder en een maalsysteem dat niet warmloopt, is dit alles wat je wil van een koffiemolen.

Solis Caffisima Grinder 1611 – Beste koffiemolen voor de thuisbarista

Solis Caffissima Grinder 1611 - Koffiemolen

Bekijk de dagprijs

Is koffiezetten een hobby van je en experimenteer je graag met verschillende smaken en manieren van bereiden? Dan stellen we graag aan je voor: Solis Caffisima Grinder 1611. Een veelzijdige koffiemolen die er niet alleen goed uitziet, maar ook nog eens beschikt over een capaciteit, waar je u tegen zegt.

Hoe je ze allemaal uit elkaar moet houden, zal voor velen onder ons een raadsel zijn, maar als echte thuisbarista, weet je vast wel raad, met de 60 maalinstellingen. Zo kun je elke koffiesterkte en -smaak maken die je wilt, op de manier zoals je wilt.

Kijken we naar het uiterlijk van de maalkoning van de koffie, zien we een mooi keukenapparaat, waarvan alle onderdelen mooi met elkaar in balans zijn. De, zilver met zwarte kleurstelling geeft de koffiemolen ook een heel professioneel uiterlijk.

Net als bij de Solis Scala Plus 1661 is de bonenhouder luchtdicht af te sluiten. De houder biedt ruimte aan 340 gram koffiebonen. Dat betekent dat je het ongeveer om de 50 kopjes koffie moet bijvullen.

Het maalsysteem is vergelijkbaar met dat van de Solis Scala: conisch gevormd en vervaardigd van edelstaal. Het is een maalsysteem met een lange levensduur en een die niet warmloopt.

In tegenstelling tot de Solis Scala heeft de Caffisima Grinder geen opvangbakje voor de gemalen koffie, in de zin van een laadje, maar een piston die past op de Solis Pistonkoffiemachines. Deze beste koffiemolen voor de thuisbarista wordt dan ook bij veel winkels aangeboden als voordeelkoop samen met de Solis Caffespresso Pro 117 Pistonmachine. Wil je een de koffiemolen gebruiken om filterkoffie te maken, kiep je simpelweg de piston leeg in je filtertje. Wil je versgemalen koffie uit de Caffisima bewaren, doe je dit het best in een luchtdicht doosje.

De afwezigheid van een opvangbakje voor de gemalen koffie, is eigenlijk het enige nadeel wat we aan deze beste koffiemolen konden ontdekken.

Voordelen

 • Grote bonenhouder
 • 60 maalstanden
 • Maalsysteem loopt niet warm

Nadelen

 • Geen opvangbakje gemalen koffie

Samengevat: voor de thuisbarista die in het bezit is van een pistonmachine zonder maalfunctie, is Solis Caffisima Grinder 1611 de ideale koffiemolen. Niet alleen het uiterlijk van de beide machines matchen perfect met elkaar, ook de pistons zijn uitwisselbaar. Je vangt namelijk de gemalen koffie direct op in een koffiepiston. Met 60 maalstanden en degelijke uitvoering is deze machine zonder meer zijn geld waard.

Baratza Sette 270Wi – Beste koffiemolen voor espressokoffie

Bonenmaler - Sette 270Wi - Met Weegfunctie - Baratza

Bekijk de dagprijs

Espresso moet je van houden. Niet iedereen vindt de sterke smaak van espresso lekker, maar degenen die de smaak ervan waarderen, willen vaak niet anders. Als je graag zelf je eigen homemade espresso maakt, waarom zou je dan ook niet zelf je koffiemalen? Met de Baratza Sette 270Wi bijvoorbeeld. Volgens ons en vele anderen, de beste koffiemolen voor espressokoffie.

Een espressomaling vereist een fijnere en nauwkeurigere maling, dan voor een French press of filterkoffie. Dacht je dat je met de Solis Caffisima koffiemolen, met zijn 60 maalstanden, al veel maalgradaties had, de Baratza Sett heeft er maar liefst 270! Dat je de maalstand zo fijn af kunt stellen, komt doordat mechanisme waarmee je de maalgradatie instelt, direct in verbinding staat met de ‘cone burr’, oftewel het centrum van de conische maalschijf.

De bonenhouder van de Baratza heeft een inhoud van 340 gram en dat is vrij ruim. Je kunt hiermee toch al gauw, meer dan 50 kopjes espresso maken. Het fijne van deze machine is dat hij beschikt over een ingebouwd microweger. Zo kun je tot op de honderdste gram nauwkeurig de benodigde koffie malen. Het voordeel hiervan is dat je geen verlies aan smaak hebt, doordat je zelf, uit zuinigheidsoverweging, de te veel gemalen koffie van de vorige keer toevoegt.

De gemalen koffie kun je naar keuze direct opvangen in een piston die je inklikt of de bijgeleverde opvangbeker. Om de opvangbeker te kunnen plaatsen, moet je alleen even de pistongeleiders wegdrukken.

Je bedient het maalapparaat met de knoppen op het bedieningspaneel aan de voorkant van de machine. Heb je een bepaalde maling gevonden die je wilt bewaren, kun je deze opslaan in het geheugen.

De Batatz Sette heeft een technisch uiterlijk, met al zijn knoppen, het display en gradenverdeling voor de maling. Daarbij is gebruik gemaakt van meerdere grijstinten, brons en zwart. Dit maakt dat hij op beslist niet lijkt op dat, wat je van een koffiemolen verwacht. Maar als je zoekt naar een beste koffiemolen voor espressokoffie, maakt je dat natuurlijk niets uit.

Wat zijn de nadelen van dit apparaat, is vanzelfsprekend de volgende vraag. Ten opzichte van andere koffiemolens, maakt hij vrij veel lawaai. Daarbij is hij ook behoorlijk aan de prijs. Voor deze beste koffiemolen voor espressokoffie, betaal je al gauw een bedrag dat ligt tussen de 500 en 600 euro.

Voordelen

 • Ingebouwde microweegschaal
 • Overzichtelijk bedieningspaneel
 • Royale bonenhouder

Nadelen

 • Produceert vrij veel lawaai
 • Duur in aanschaf

Samengevat: een beste koffiemolen voor espressokoffie drinkers die van de puntjes op de i houden. Met 270 maalgradaties en een microweegschaal, maakt geen enkele barista meer een betere espresso dan jijzelf.

De’Longhi KG89 – Beste koffiemolen voor filterkoffie

DeLonghi Bonenmaler KG89 - Zilver

Bekijk de dagprijs

Ook voor een filterkoffiezetapparaat geldt dat je koffie zoveel lekkerder smaakt met versgemalen koffie. Omdat je koffiebonen niet zo fijn gemalen hoeven te worden, als voor een espresso, heb je ook bij lange na zo’n gespecialiseerde machine niet nodig. De’Longhi is een expert, als het gaat over huishoudapparatuur en dan met name koffiemachines. Wanneer we de diverse koffiemolens van het merk tegen elkaar afwegen, komt deze KG89 als beste koffiemolen voor filterkoffie uit de bus.

Zo op het oog is deze De’Longhi koffiemolen een onopvallende verschijning. Geen display, geen piston en een hele minimalistische vorm. Je zou bijna denken dat het een koffiebus is. De kleur is roestvrijstaal met zwart. Zelfs het doorzichtige kunststof, waar de bonenhouder en het koffie opvangbakje van zijn gemaakt, zijn zwart getint. Dit is gedaan omdat in het donker de smaak van de koffie beter behouden blijft.

In het bonenhoudertje kun je 120 gram bonen kwijt. Dat houdt in dat je voor maximaal 12 koppen koffie tegelijk kunt malen. De maalgraad is instelbaar van fijn, medium tot grof, 3 standen dus. Deze beste koffiemolen voor filterkoffie is uitgerust met conische maalschijven. Tussen conische maalschijven wordt de koffieboon niet geplet, waardoor de van nature aanwezige oliën in de koffie behouden blijven en je een optimale smaakextractie krijgt.

Het opvangbakje is eenvoudig uitneembaar. Zodoende kun je de gemalen koffie makkelijk in een keer overhevelen naar het filter van je koffiezetapparaat of de cafetièrepot. Deze koffiemolen maalt namelijk ook de perfecte koffie voor je French press.

De minpuntjes die we kunnen lezen in reviews van koffieliefhebbers die deze machine eerder kochten zijn: het vele kunststof aan de machine, in combinatie met wrijving en de maalwarmte rond de gemalen koffie, maakt ze statisch. Een ander minpunt is het minimale aantal maalstanden en de beperkte inhoud van de bonenhouder. Kijken we naar de prijs, van amper 6 tientjes die deze beste koffiemolen voor filterkoffie kost, kun je ook niet meer verwachten.

Voordelen

 • Donkere koffiehouders
 • Conisch maalsysteem
 • Goedkope koffiemolen

Nadelen

 • Statische koffie
 • Kleine bonenhouder
 • Beperkt aantal maalstanden

Samengevat: om snel een zetsel koffie te malen, een hele gebruiksvriendelijke koffiemolen. Met 3 maalstanden kun je er geen baristakwaliteit van verwachten. Voor een beste kop filterkoffie of voor de cafetière voldoet hij echter prima. Tel daarbij de lage aanschafprijs, dan maakt het ook niet meer zoveel uit dat de bonenhouder niet zo heel groot is en de koffie soms een beetje statisch is.

Vintage Retro handkoffiemolen – Beste koffiemolen met retrodesign

Vintage Retro handkoffiemolen

Bekijk de dagprijs

Soms gaat het je niet zozeer om de kwaliteit die hij levert, maar meer om de decoratieve waarde. In dat geval heb je aan deze houten Vintage handkoffiemolen een hele beste koffiemolen met retrodesign. De koffiemolen heeft een klassiek Hollands design, echt zoals de koffiemolens vroeger waren. Het malen van koffie werkt heef simpel: je vult de metalen kom, bovenop het kastje met koffiebonen. Vervolgens ga je zitten op een stoel of krukje en klemt de koffiemolen tussen je knieën. Door aan de slinger te draaien, maal je de koffie.

Je kunt de maalgraad zelf instellen, met het draaiknopje bovenop de as van de molen. Je zult dit wel regelmatig moeten bijstellen, want tijdens het malen, kan het enigszins verlopen. Heel fijn kun je met deze handmatige koffiemolen niet malen. Wil je toch een hele fijne maling, maal dan eerst grof, maak de bonenhouder leeg, draai de maalstand zo strak mogelijk aan en maal de grof gemalen koffie nog een keer. Zo kun je naar wens een espresso, maar ook een grove maling voor de cafetière maken.

Het schoonmaken van de houten koffiemolen doe je droog, met een borsteltje, doekje en even blazen. Wanneer je water gebruikt, gaat het onbehandelde hout aan de binnenkant uitzetten en loopt alles klem. Daarbij krijg je nooit de oliën, van de koffie, helemaal weg. En goed bekeken smaakt koffie, uit een met koffiesmaak doortrokken houten koffiemolen veel lekkerder, dan uit een klinisch gereinigde molen.

Het maalmechanisme van deze koffiemolens, bestaat uit metalen maalschijven. De kans dat ze warmlopen is met deze molens klein. Je moet nogal een maalsnelheid ontwikkelen om ze warm te krijgen. Handmatig zal je dit niet lukken. De gemalen koffie valt na de maling in een laadje, dat je er makkelijk uittrekt.

Gebruikstips: doe niet te veel bonen in de kom bovenop. Als de bonenhouder te vol is, stoot je ze eruit tijdens het malen. Bij een harde boon, hapert het mechanisme weleens, zet je dan extra kracht, vliegen de bonen eruit. Een tweede advies is om het laadje niet te vol te laten worden. Als het laadje overloopt, komt dat in de behuizing van de molen. Trek je vervolgens het laadje eruit, komt al de andere koffie ook mee en krijg je een rommeltje.

Het principe van deze vintage retro handmolen mag dan goed zijn, maar uit klantreviews blijkt, dat dit product helaas niet bij iedereen aan de verwachting voldoet. Onderdelen breken en de verlijming van het houtwerk laat los. Op zich heeft dit niets met beste koffiemolen met retrodesign an sich te maken, als wel met de kwaliteit die de producent levert. Originele koffiemolens van dit model en maalprincipe gingen vroeger tientallen jaren mee en werden elke dag gebruikt

Voordelen

 • Nostalgisch ontwerp
 • Maalgraad instelbaar
 • Leuk geprijsd

Nadelen

 • Minder goed verlijmd
 • Je bent even bezig

Samengevat is het leuk ding, als je op zoek bent naar een beste koffiemolen met retrodesign, maar verwacht er niet te veel van.

Hario Skerton Plus – Beste handkoffiemolen onder de 50 euro

Hario Skerton PLUS Koffiemolen

Bekijk de dagprijs

Wanneer je zo maar af en toe een kopje versgemalen koffie wilt, is het helemaal niet nodig om veel geld uit te geven, aan een machine met allerhande toeters en bellen. Je hebt dan genoeg aan de Hario Skerton Plus, de door ons geselecteerde beste handkoffiemolen onder de 50 euro. De Hario koffiemolen heeft wel iets van een pepermolen en de werking is eigenlijk net zo.

De Hario Skerton is een zogenaamde keramische koffiemolen. Dat betekent dat hij voorzien is van keramische maalschijven. Ten opzichte van metalen maalschijven of conische maalkegels, houdt dit in dat de koffie koeler blijft tijdens het maalproces, iets wat de smaak ten goede komt. Daarbij verslijten keramische maalschijven ook vrijwel niet. De maalgraad stel je in met het draaiknopje aan het begin van de slinger. Hoe lager en vaster je deze draait, des te fijner de maling. Wil je de gemalen koffie grover hebben, draai je knopje iets omhoog.

De koffiebonen doe je met het kommetje van je hand in de bonenhouder. Omdat dit maar een kleine handkoffiemolen is, kunnen er maar weinig boontjes in. Dat is op zich niet zo erg, moet je alleen een keertje extra bijvullen.

De gemalen koffie wordt opgevangen in het glazen opvangpotje. Let erop dat je dit tijdens het malen niet tegen een harde aanrechtrand, of zoiets, stoot. Het is tenslotte van glas, maar met een harde boon, kan je soms weleens een ongecontroleerde beweging maken. Het opvangpotje draai je wel heel makkelijk los, om je cafetière of koffiefilter te vullen.

Een nadeel van dit koffiemolentje is dat je wel erg lang bezig bent om voor 8 koppen koffie, koffie te malen. Dit beste koffiemolentje onder de 50 euro is echt iets om jezelf een keer te verwennen, met een kopje versgemalen koffie als je een dagje aan het cocoonen bent en verder toch niets doet.

Voordelen

 • Lekker compact
 • Maalgraad instelbaar
 • Keramische maalschijven

Nadelen

 • Kleine maalschijven
 • Glazen opvangpotje breekbaar

Samengevat: Een heel best handkoffiemolentje onder de 50 euro, voor als je zo nu en dan eens een kopje koffie van versgemalen koffie wilt. Verwacht er geen wonderen van en denk ook niet van:” ik maal even koffie voor een man of 8” want dan kun je beter een Solis Scala Plus 1661 kopen.

Comandante C40 – Beste handkoffiemolen onder 350 euro

Comandante C40 Nitroblade Handmolen

Bekijk de dagprijs

Een handmatige koffiemolen waar een prijkaartje aanhangt. Maar, je hebt met deze Comandante C40 dan wel een kopje van versgemalen koffiebonen, om te zoenen. Het design van deze veredelde pepermolen, want daar lijkt hij toch wel op, is minimalistisch. De molen ligt goed in de hand, met een stevige grip. Daarbij is hij ook vrij zwaar uitgevoerd, waardoor hij ook niet snel uit je hand zal wegglijden, zodra je een beetje kracht zet. De slinger is uitgevoerd in stevig edelstaal.

Het is niet de eerste handkoffiemolen van Comandante. De C40 is een doorontwikkelde versie van een eerder model. Je kunt er zowel fijn, medium, als grof mee malen. De afstelling van de maalgraad doe je met een eenvoudig kliksysteem.

De maalbladen van de beste handkoffiemolen onder de 350 euro, zijn van edelstaal die een speciale bewerking hebben gekregen. Hierdoor slijten ze minder en kun je jaren met deze handmolen doen. De Comandante C40 staat bekend om zijn snelle gelijkmatige maling. Dus ondanks dat het een kleine koffiemolen is, maal je er snel een zetsel koffie mee.

Bij de koffiemolen worden 2 glazen potjes geleverd, een zwarte en een transparante. De zwarte is de bonenhouder, de doorzichtige het opvangpotje voor de gemalen koffie. Vanwege het geringe formaat van de koffiemolen, zijn het bonenpotje en het potje voor de gemalen koffie maar klein. Je kunt met deze Comandante C40 voor een, hooguit twee koppen koffie tegelijk malen.

Voordelen

 • Mooi ontwerp
 • Stevig van constructie
 • Speciale rvs maalbladen

Nadelen

 • Klein
 • Maar 3 maalstanden
 • Duur in aanschaf

Samengevat: de Comandante C40 wordt in klantreviews geroemd om zijn snelle en gelijkmatige maling. Niet alleen voor cafetière koffie, maar zelfs ook voor espresso. Daarom vonden we hem qua design en kwaliteit goed genoeg, om hem te benoemen als beste handkoffiemolen onder de 350 euro.

Koopgids

Je ziet, een koffiemolen kopen is zo simpel nog niet. Daar waar je bij een in enkele seconden voor 12 koppen koffie maalt, heeft de ander conische of andersoortig hightech maalschijven van doorontwikkeld onverslijtbaar edelstaal. Zit er bij de één, een voor de hand liggend opvangbakje onder, een andere machine heeft alleen een piston.

Iedereen die weleens koffie gedronken heeft dat bereid was uit versgemalen koffiebonen, weet dat het aroma en de smaak niet te vergelijken is met dat van kant-en-klaar gemalen koffie uit de supermarkt.

Hieronder nemen we nog even stap voor stap, de punten door, die je mee kunt nemen, in je beslissing die uiteindelijk de doorslag zal geven, welke koffiemolen te kopen.

De werking

Laten we beginnen met de manier waarop de koffiemolen werkt. De eerste schifting die je maakt, is die tussen een elektrische en een handmatige molen.

Handmatige koffiemolens

koffiemolen handmatig

Er zijn mensen die zweren bij een kop koffie, van handgemalen bonen. Of je dit daadwerkelijk kunt proeven, of dat het psychisch is, laten we hier in het midden. Feit is wel dat je voor de bereiding van een kopje koffie, met een handmolen er veel intensiever mee bezig bent.

Met dat het thuis bereiden van koffiespecialiteiten steeds populairder wordt, neemt ook de vraag naar kwalitatief goede handmolens toe. De keuze is dan ook zeer ruim te noemen. Van simpele retro koffiemalers en handzame eenkopsmolentjes, tot professionele handkoffiemolens van edelstaal.

Net als bij de elektrische koffiemolens heb je mij de handmolens de mogelijkheid je eigen maalsysteem te kiezen: schijven en conische kegels in zowel metaal als keramische vorm.

Elektrische koffiemolens

Veruit de bestverkochte koffiemolens, zijn de elektrische exemplaren. Met een druk op de knop maal je in een keer precies genoeg voor het gewenste aan tal koppen koffie. Of dat er nu 1 is, of 12, met een elektrische molen maal je dat in enkele seconden.

Niet alleen zijn de elektrisch aangedreven molens functioneel in gebruik, sommigen beschikken over 270 maalgraden en een geheugen, waar je er een x aantal in op kunt slaan, ze zien er ook nog eens gelikt uit. Er zijn er bij die met recht een juweeltje voor je keuken zijn, anderen matchen goed bij een pistonmachine van hetzelfde merk of zijn er juist op ontwikkeld zo min mogelijk plaats in beslag te nemen.

De werking van elektrische molens kan uiteen liggen, van een eenvoudige drukknop die je met je vinger ingedrukt houdt, totdat je vindt dat de koffie fijn genoeg is. Een tweede drukknop manier is een toets om een maalprogramma te activeren. De machine stopt dan uit zichzelf. Er zijn ook maalmachines met een timer, waarmee de maling volautomatisch gaat, naar het aantal kopjes koffie dat je ingeeft. De laatste en makkelijkste manier is het malen ‘on demand’ systeem. Hier activeer je het maalsysteem zodra je de piston onder de uitloop aanhangt. Hiervoor heb je wel een volautomatische pistonmachine nodig met maalfunctie.

Maalmechanismen

In koffiemolens wordt gebruikt gemaakt van maalschijven, conische kegels of messen. Deze kunnen van metaal zijn, maar ook van keramiek.

Platte maalschijven geven een gelijkwaardige maling. Ze kunnen van metaal of keramisch materiaal zijn. Metaal wordt sneller warm, dan keramiek. Dit heeft tot gevolg dat ook de koffie opwarmt, waardoor ze, door de vetten in de koffie, aan de maalschijven kan blijven plakken. Gevolg is dat ook de koffie warm wordt en een bittere smaak kan krijgen. Bij keramische schijven heb je dit niet.

Conische maalschijven hebben minder maalcontact dan platte, waardoor ze minder opwarmen tijdens het maalproces. Ze leveren, aan de andere kant, een minder gelijkmatige maling. Ook conische maalkegels kom je in metaal en keramiek tegen. Over het algemeen zijn de koffiemolens met keramische maalschijven hoger in prijs.

Maalmessen kom je tegen in de goedkopere huishoudkoffiemolens. Het proces waarmee deze molens de koffie fijnmaken, kun je eigen geen malen noemen, maar heer hakselen. Een zeer snel ronddraaien mes hakt de bonen, als het ware aan stukjes. De koffie die je maalt met een messenmolen is eigenlijk alleen geschikt voor filterkoffie en de cafetière. De maalgraad regel je zelf door langer of korter de machine te laten draaien. Een van de grootste nadelen van deze manier van koffiemalen, is dat de maling nooit gelijkmatig is.

Bonenhouder en opvangbak gemalen koffie

Sommige koffiemolens beschikken over een bonenhouder, waarin je een bepaalde hoeveelheid koffiebonen luchtdicht kunt bewaren. Dit komt vanzelfsprekend de smaak ten goede. Anderen hebben een open bonenhouder. Je vult hem alleen af, met de hoeveelheid bonen die je wenst te malen.

Zoals je weet gaan aromatische producten in geur en smaak achteruit, zodra ze aan daglicht en de buitenlucht blootgesteld worden. Baratza heeft daarom de bonenhouder en het opvangbakje voor de gemalen koffie in een uv-werende tint uitgebracht. Dit kan handig zijn. Het beste doe je er echter aan geen bonen en gemalen koffie, in de houder en het opvangbakje achter te laten nadat je het koffie gemalen hebt. Voor een optimaal behoud van je koffiesmaak bewaar je, zowel de koffiebonen als de gemalen koffie, het liefst in een licht- en luchtdichte bewaardoos.

Prijzen koffiemolens

We kunnen je geen advies geven in hoeveel geld je uit moet geven om de voor jou beste koffiemolen te kopen. Ze beginnen namelijk al bij zo’n euro of 20 en lopen op, tot door de 1000 euro. Voor een goed vergelijk, of als opfrissertje, van hoe zat het ook al weer, kun je nog even teruglezen in de bovenstaande Top 7 beste koffiemolens.

Zoek je een koffiemolen voor zo nu en dan een lekker thuisgemalen verse kop koffie, kun je voor een bedrag rond de 50 euro al heel goed slagen. Ben je een echte thuisbarista die wel graag experimenteert met verschillende roasts en maalgradaties, denk er dan niet te lang over na en trek er maar gewoon een bedrag van rond de 200 euro voor uit. Dat klinkt misschien veel, maar je doet er jaren mee. Daarbij proef je zonder meer het verschil tussen koffiebonen die gemalen zijn met een traditionele koffiemolen met mesjes, en een met professionele maalschijven.