logo

Beste koffiezetapparaat bonen

bonen koffiezetapparaat

In dit artikel vind je alles, wat je altijd al had willen weten, over het bonen koffiezetapparaat. Volgens vele fervente koffiedrinkers zet je de lekkerste koffie met een bonen koffiemachine. En eigenlijk valt daar best wel wat voor te zeggen. Gemalen koffie begint namelijk direct na het malen al aan aroma te verliezen. Dat is meteen ook de reden dat kant-en-klaar gemalen koffie altijd vacuümverpakt verkocht wordt. Hoe luchtdicht gemalen koffie ook verpakt is, de smaak zal nooit gelijkwaardig zijn, aan zojuist versgemalen koffie.

Om een heerlijke kop koffie te drinken, hoef je tegenwoordig niet meer naar een barista te gaan. Met een koffiemachine die zelf zijn bonen maalt en een melkopschuimer, maak je zelf op een professionele manier, je eigen ambachtelijke espresso, cappuccino of latte macchiato.

Wanneer je een bonenmachine wilt die écht goede koffie maakt, beschikt over meerdere maalstanden, niet rammelt tijdens het koffiezetten en een behoorlijk aantal jaren meegaat, kijk je het best niet te veel naar wat hij kost. Een goedkoop koffiezetapparaat bonen is niet voor niets zo laaggeprijsd. Het geringe aankoopbedrag dat je voor een dergelijk koffiezetapparaat betaald, moet tenslotte uit de breedte of de lengte komen.

Hieronder zie je een top 6 van de beste bonen koffiezetapparaten, op basis van specifieke producteigenschappen.

 1. De beste bonenkoffiemachine met melkreservoir
 2. De beste bonenkoffiemachine met bediening via smartdevice
 3. De beste bonenkoffiemachine onder de € 300,-
 4. De beste bonenkoffiemachine, waar tevens kant-en-klaar gemalen koffie in kan
 5. De beste bonen filterkoffiemachine met koffiepot
 6. De beste bonenpistonmachine

We besluiten dit artikel met een Koopgids.

1) Siemens EQ9 + S500 TI955209RW - De beste bonenkoffiemachine met melkreservoir

Siemens EQ9 + S500 TI955209RW

Bekijk de dagprijs

Deze Siemens EQ9 + S500 TI955209RW kunnen we rustig het ‘neusje van de zalm’ noemen, wanneer het gaat over koffiezetapparaten voor bonen. Hij slaat je gebruikersprofiel, met je gewenste koffie-instellingen, op en voor optimale hygiëne beschikt hij over een volautomatische stoomreiniging in het melkgedeelte.

Je kunt er 10 verschillende soorten koffie mee maken en er zit een baristamodus op, voor wanneer je iets echt speciaals wilt maken. Vind je het standaard zetsel te slap, kun je hem het zetproces dubbel laten uitvoeren, met de Aroma Double Shot functie. Ook het water kun je op elke temperatuur instellen die je wilt. Hij heeft er maar liefst 6 verschillende standen voor.

Dit Siemens bonen koffiezetapparaat is de stilste volautomatische koffiemachine van dit merk. Je bedient hem met een TFT-touchdisplay. Zelfs de uitloophoogte van de koffie kun je instellen naar de hoogte van het kopje of glas. Je kunt dus, zonder te spetteren een espresso maken, door eenvoudigweg de uitloper lager te zetten. Zet je hem in de hoogste stand, kunnen er makkelijk latte- en Irish coffeeglazen onder. Het waterreservoir is afneembaar en heeft een royale inhoud van 2,3 liter.

Kijken we naar het maalsysteem van deze volautomatische bonen koffiemachine, zien we dat dit van onverslijtbaar keramiek is en in meerdere maalstanden in te stellen. Heb je een keer geen koffiebonen op voorraad, maar nog wel een pak gemalen koffie staan, is dat ook geen probleem. Hij beschikt over een aparte vulschacht voor gemalen koffie.

Het melkschuim dat je met de Siemens EQ9 maakt, is niet te vergelijken met dat van een ander bonen koffiezetapparaat. Het CreamCenter maakt diverse melkspecialiteiten, voorzien van heerlijk romig melkschuim, met een simpele one touch bediening.

Het enige minpuntje dat voor deze bonen koffiemachine te noemen is, als dat als een nadeel beschouwd kan worden, is de roestvrijstalen behuizing. Roestvrijstaal geeft eerder kalkaanslag dan ander materiaal en ook vingerafdrukken zie je sneller. Om dit te voorkomen zijn er echter prima schoonmaakmiddelen voor rvs in de handel.

Voordelen

 • Smaakgeheugen per profiel
 • Smaak op meerdere manieren in te stellen
 • Kan 2 kopjes koffie tegelijk zetten

Nadelen

 • Rvs behuizing
 • Relatief hoge aanschafprijs

Samengevat is de Siemens EQ9 + S500 TI955209RW het beste bonen koffiezetapparaat voor de kritische koffiedrinker of, wanneer graag je baristakwaliteiten in de ring gooit. Door te spelen met de fijnafstelling van de koffiemolen, de doorloopsnelheid en temperatuur van het water, kun je namelijk niet alleen eindeloos experimenteren, maar ook de meest lekkere koffiespecialiteiten maken.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat de Siemens EQ9 + S500 TI955209RW kost.

2) DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS - De beste bonenkoffiemachine met bediening via smartdevice

DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM650 75 MS

Bekijk de dagprijs

Deze DeLonghi PrimaDonna Elite is een vergelijkbaar bonen koffiezetapparaat als de bovengenoemde Siemens EQ9. Wanneer je ze echter naast elkaar zet, zal je zien dat de DeLonghi iets minder compleet is uitgerust. Dat is ook meteen de reden dat wij hem hier als nummer 2 van de beste bonen koffieapparaten hebben genoteerd.

Het is een volautomatische espressomachine, waarmee je in een keer 2 kopjes koffie kunt zetten. Na elke zetting reinigt het AutoCleansysteem het melkcircuit, niet het reservoir, met stoom. Alle losse onderdelen kunnen in de vaatwasser. Hij geeft niet zelf aan wanneer je moet ontkalken.

Net als de Siemens zet deze DeLonghi een heerlijke espresso, cappuccino, latte macchiato en zelfs chocolademelk. Hij heeft een geheugenfunctie die je per persoon kunt instellen. Door eenvoudig via een touchscreen op het profiel te tikken, maakt hij perfect, volgens eerder ingegeven recept, telkens weer jouw favoriete koffie.

Standaard kan deze machine, 6 verschillende koffiespecialiteiten maken. Hiervoor kun je hem niet alleen via het touchscreen activeren, maar ook met een smartphone of tablet. Om dit te kunnen doen, moet je wel eerst de Coffee Link App installeren. Daarna kun je het bonen koffiezetapparaat vanaf elke gewenste locatie aanzetten. Het is niet mogelijk om hem 2 verschillende soorten melkspecialiteiten tegelijk te laten zetten.

Je kunt in dit volautomatische koffieapparaat 400 gram bonen kwijt. In vergelijk met de Siemens, is dit 110 gram meer. Deze machine beschikt over metalen maalschijven. De maalgraad is instelbaar, evenals de kracht waarmee het water door de koffie geperst wordt en de temperatuur van het water. Het waterreservoir is bij dit bonen koffiezetapparaat, met 2 liter, 300 cl kleiner dan bij de Siemens.

Deze DeLonghi beschikt over een eigen melkreservoir en het opschuimen van de melk doet hij automatisch, naar gelang de gekozen koffiespecialiteit. Zonder verdere extra commando’s maakt hij zelfstandig een latte macchiato, espresso cappuccino of koffie verkeerd.

Als echte Italiaan is er bij DeLonghi veel aandacht besteed aan het uiterlijk van deze PrimaDonna Elite. Het design is zonder meer elegant te noemen. Het is een keukenapparaat zonder uitsteeksels en bollingen. Dat geeft hem een klassieke uitstraling met karakter die zelfs in een strakke minimalistische keuken niet misstaat.

Voordelen

 • Royaal bonenreservoir
 • Veel instellingen mogelijk, ook handmatig
 • Met behulp van App te bedienen

Nadelen

 • 2 melkspecialiteiten niet mogelijk

Samengevat: Vergeleken met de Siemens komt hij hier en daar wel wat tekort. Vergeleken met andere volautomatische bonen koffiezetapparaten is deze DeLonghi méér dan goed uitgerust. Je kunt er dan wel geen 2 melkspecialiteiten tegelijkertijd mee zetten, maar deze machine is zonder meer een juweeltje voor je keuken.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat deze DeLonghi PrimaDonna Elite ECAM650.75.MS kost.

3) Philips HD8821-01 - De beste bonenkoffiemachine onder de € 300,-

Philips HD8821-01

Bekijk de dagprijs

Dat niet alle goede bonen koffiezetapparaten duur hoeven te zijn, bewijst de Philips HD8821-01 uit de 3000 serie. Voor een volautomatische koffiemachine, van nog geen € 300,- zet je er een verrassend goed kopje koffie mee. Hij beschikt over keramische maalschijven die op 5 verschillende standen in te stellen zijn. Het voordeel van keramische maalschijven is dat de koffie door de maalwrijving niet oververhit kan raken. Wanneer dit wel gebeurt, zoals bij een metalen maalmechanisme soms voorkomt, krijgt de koffie namelijk een bittere smaak.

Dit bonen koffiezetapparaat beschikt niet over een melkreservoir, maar wel over een panarello. Dat wil zeggen een apart opzetstuk op het stoompijpje, waar je melk mee kunt opschuimen. Hiermee maak je een heerlijk vol zacht, schuim voor op je espresso. Vanzelfsprekend is een bonenkoffiemachine onder de € 300,- niet zo uitgebreid. Naast gewone koffie, kan hij dan ook maar 2 koffiespecialiteiten maken.

Met deze tot Beste Koop Consumentenbond mei 2017 verkozen koffiemachine zet je maximaal 2 kopjes per keer. Je smaakvoorkeur kun je opslaan in zijn profielgeheugen, zodat je met een druk op de knop, steeds weer een perfecte kop koffie zet. Naar wens, als je bijvoorbeeld eens een andere soort koffiebonen hebt, kun je de instellingen ook handmatig aanpassen. Ook watertemperatuurinstellingen en de hoeveelheid koffie, is tussentijds aan te passen, zonder dat hij het vaste geheugenrecept verliest.

Zaken die volgens klantreviews als minder prettig ervaren worden, zijn het harde geluid dat hij maakt tijdens het koffiemalen en de relatief lange tijdsduur voor het opstomen van de melk.

Voordelen

 • Tussentijds smaakinstelling wijzigen
 • Vast smaakprofiel
 • Meerdere kopjes tegelijk zetten

Nadelen

 • Geen melkreservoir
 • Luide koffiemolen

Samengevat: een prima bonen koffiezetapparaat voor een gunstige prijs. Je kunt er geen 8-10 verschillende koffiespecialiteiten mee zetten, maar voor wie dat ook niet verlangd, of zwart drinkt, is deze Philips HD8821-01 een hele goede keuze.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat deze Philips 3000 serie HD8821-01 kost.

4) DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 - De beste bonenkoffiemachine, waar tevens kant-en-klaar gemalen koffie in kan

DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110

Bekijk de dagprijs

Deze DeLonghi Magnifica S ECAM 22.11 is vergelijkbaar met de hierboven besproken Philips. Beiden zijn onder de € 300,- en je kunt er een prima kop koffie of espresso mee bereiden. Het grootste verschil met de Philips is echter, dat je in deze DeLonghi ook kant-en-klaar gemalen koffie kunt gebruiken. Andere redenen om voor deze machine te kiezen, zijn het hoger aantal maalstanden, zelfs 13 stuks, en dat de koffie- en waterhoeveelheid apart per kopje in te stellen is.

De DeLonghi heeft geen melkreservoir, maar wel een stoompijpje, waarmee je in een kannetje melk kunt opstomen. Je bedient de bonen koffiemachine met een gebruiksvriendelijke draaiknop. Omdat niet ieder kopje even hoog is en het vervelend is, als de koffie tijdens het zetten in het rond spettert, is de hoogte van de koffie-uitloop instelbaar, naar de hoogte van je kopje of glas. De met deze machine gezette kopjes koffie hebben, dankzij het geïntegreerde thermoblock, altijd een constante temperatuur.

Dit is een bonen koffiezetapparaat dat niet over een kopjeswarmer beschikt en ook niet over een profielgeheugen of een overzichtelijk display. Wel werkt hij op zowel, bonen als gemalen koffie en kun je er melk mee warmen en opschuimen. Het is een koffiemachine die simpel werkt met een enkele knop, weinig geld kost, maar je daarvoor wel een prima kop koffie levert.

Voordelen

 • Werkt zowel op bonen als gemalen koffie
 • Royale bonenhouder
 • Te allen tijde koffiesterkte zelf aanpassen

Nadelen

 • Geen overzichtelijk display
 • Geen kalkindicator

Samengevat: een DeLonghi Magnifica is een best bonenkoffiezetapparaat voor mensen die graag zelf de controle houden over de smaak van de koffie en daarbij weinig geld aan een koffiemachine willen uitgeven.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat deze DeLonghi Magnifica S ECAM 22.110 kost.

5) Philips Grind & Brew HD7769-00 - De beste bonen filterkoffiemachine met koffiekan

Philips Grind & Brew HD7769-00

Bekijk de dagprijs

In tegenstelling tot de voorgaande bonen koffiezetapparaten, zet je bij deze Philips niet de kopjes of de glazen onder de uitloop, maar beschikt hij over een glazen koffiekan. Daarbij is dit niet zomaar een gewone koffiekan, maar een die uitgerust is met een slim onderdeel dat ze bij Philips ‘aroma twister’ hebben genoemd. Deze aroma twister laat de koffie circuleren in de pot, waardoor er van het eerste tot het laatste kopje, een constant aroma ontstaat. De koffiemachine is uitgerust met een druppelstop, zodat je de kan te allen tijde onder het filter vandaan kunt halen, zonder dat de warmhoudplaat vervuild. De koffiekan heeft een inhoud van 12 kopjes.

De geïntegreerde koffiemolen is uitgerust met kegelvormige maalmolens die op 9 maalgroottes in de stellen zijn. Het unieke van dit bonen koffiezetapparaat is dat hij over 2 bonenhouders beschikt. Voordat je koffie gaat zetten, selecteer je eerst de bonensoort die je wilt gebruiken. Je kunt het apparaat ook de beide soorten koffiebonen laten mengen. Zo maak je, je eigen unieke koffiemelange.

Voordat je koffie gaat zetten met deze Philips Grind & Brew HD7769-00 kun je de koffie op de gewenste smaak, mild, normaal of sterk, instellen. Dit doe je met de handige zetknop. We noemen hem handig, omdat je met deze knop alle koffie-instellingen selecteert en aanpast. Het waterreservoir heeft een prettige inhoud van 1,3 liter met waterniveau indicator.

Het gemak dient de mens en daarom is dit filter koffiezetapparaat uitgerust met een timer, warmhoudplaat, kopjeswarmer en zijn de koffiebonen op, kun je ook gemalen koffie gebruiken.

Voordelen

 • Schenktuit aan kan die niet morst
 • Dubbele bonenhouder
 • Timerfunctie
 • Aroma twister

Nadelen

 • Waterreservoir niet uitneembaar
 • Waterreservoir aan krappe kant

Samengevat: deze Philips Grind & Brew is een best koffiezetapparaat bonen voor koffiemachines onder de € 300,-. De timerfunctie en dubbele bonenhouder zijn een prettige bijkomstigheid die je niet op alle filterapparaten tegenkomt. Het waterreservoir kan wat aan de krappe kant zijn. Je zet er echter wel gewoon een volle pot koffie mee.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat de Philips Grind & Brew HD7769-00 kost.

6) Solis Grind & Infuse Pro 115 Silver - De beste bonenpistonmachine

Solis Grind & Infuse Pro 115 Silver

Bekijk de dagprijs

Met zijn professionele design haal je met deze Solis Grind & Infuse Pro 115 Silver werkelijk een eerste klas bonen koffiezetapparaat in huis. Niet alleen ziet hij eruit om door een ringetje te halen, je zet er ook een kop koffie van baristakwaliteit mee. Deze Solis heeft maar liefst 18 maalinstellingen, een uitneembaar waterreservoir van 2 liter en een bonenhouder voor 250 gram koffiebonen. Naast Silver is hij er ook in Black.

De machine is zowel handmatig als volautomatisch te bedienen. Goed duidelijk zichtbaar zit aan de voorkant een drukindicator die de druk bewaakt tijdens de extractie. Vanzelfsprekend beschikt deze machine over een geheugenfunctie, waarmee je je favoriete zettemperatuur en koffiehoeveelheid in op kunt slaan. De tamper die je koffie op een gelijkmatige en professionele manier aandrukt, is geïntegreerd en uitneembaar.

Het stoompijpje van deze Solis Grind & Infuse Pro 115 is 360° zwenkbaar, zodat je jezelf niet in allerlei bochten hoeft te wringen, om het melkkannetje de juiste positie te houden. Deze beste piston koffiemachine beschikt daarnaast over een warmwaterfunctie, waarmee je thee kunt zetten of het kopje met warm water omspoelen. Zodra je de koffiemachine langer dan 10 minuten niet gebruikt, schakelt deze zichzelf uit.

Je zet met deze Solis maximaal 2 kopjes koffie gelijktijdig. Omdat dit een pistonmachine is, waar de druk in opgebouwd moet worden, dien je wel een beetje geduld te hebben, wanneer je 2 kopjes tegelijk wilt zetten. Aan de andere kant verleng je met dit wachten op de koffie, ook het genot van het moment.

Voordelen

 • Design met klasse
 • Royaal waterreservoir
 • Handmatig in te stellen

Nadelen

 • 2 kopjes zetten duurt even
 • Geen kalkindicator

Samengevat: de Solis Grind & Infuse Pro 115 is een Mercedes onder de bonen koffiezetapparaten. Je kunt er immers een professionele espresso mee maken, melk opschuimen én theezetten. Hij beschikt over een profielgeheugen dat tussentijds handmatig aan te passen is, zonder dat je eerder opgeslagen gegevens kwijtraakt en hij schakelt zichzelf automatisch uit.

Bij onderstaande winkels kun je zien wat de Solis Grind & Infuse Pro 115 Silver kost.

Koopgids

Kenmerken van een bonen koffiezetapparaat

Een bonen koffiezetapparaat onderscheidt zich van andere koffiemachines de door de bonenhouder en maalfunctie. De smaaksensatie die je ervaart van een kop koffie, gezet door een bonenmachine is niet te vergelijken met koffie die bereid is uit kant-en-klaar gemalen koffie. Het karakteristieke koffiearoma van de bepaalde koffiesoort, proef je namelijk enkele uren na de maling al niet meer.

Het mooie van een koffiemachine voor bonen is ook dat je elke koffiespecialiteit en sterkte zelf in kunt stellen. Je bepaalt zelf de maalgraad, de hoeveelheid koffie, het water en de tempratuur ervan. Dat geeft je de mogelijkheid te experimenteren met hoeveelheden en verschillende koffiespecialiteiten, waardoor je, je eigen barista bent.

Waterreservoir

Er zit beslist verschil in de koffieapparaten onderling. Wanneer we alleen al kijken naar de watertoevoer, zien we dat er koffiemachines zijn, met een vast of uitneembaar waterreservoir en systemen, waarbij de machine direct op de waterkraan aangesloten wordt.

Gemiddeld ligt de inhoud van een waterreservoir voor bonen koffiezetapparaten tussen de 1,1 en 2,3 liter. Welke je kiest, hangt af van de mate waarin je koffiedrinkt, of hoeveel mensen gebruik gaan maken van het koffieapparaat. Wanneer je een snelle omloop hebt, doordat veel mensen regelmatig een bakje koffie maken, is een groot waterreservoir fijn. Dan hoeft het tenminste niet telkens bijgevuld te worden. Als je maar enkele kopjes per dag drinkt, kun je beter kiezen voor een machine met een klein reservoir. Water dat dagen achtereen in het reservoir blijft staan, gaat er immers op smaak niet op vooruit.

Afhankelijk van, aan welke kant van de aanrecht je het koffieapparaat gaat zetten, kijk je ook naar de toegankelijkheid van het waterreservoir. Bij de ene machine zit het aan de achterkant, terwijl het bij een ander links of rechts aan het apparaat zit.

Verder is het handig, voordat je een bonen koffiezetapparaat koopt, om te kijken of het waterreservoir uitneembaar is of niet. Bij sommige koffiemachines is dit namelijk niet het geval. Wanneer je een apparaat koopt met een koffiekan is het niet zo’n probleem. Je vult het reservoir dan eenvoudigweg met water uit de kan. Je hebt dan ook meteen de juiste hoeveelheid water voor het aantal kopjes dat je wilt zetten. Tot slot zijn er koffiemachines die je aan kunt sluiten op de waterleiding. Dit zijn veelal de grotere volautomatische en duurdere koffiemachines.

Bonenhouder

Bonenhouders op bonen koffiezetapparaten verschillen in inhoud, van 120 tot 400 gram. Logischerwijs verliezen koffiebonen iets aan aroma, zodra ze vanuit de verpakking aan de lucht blootgesteld worden. Voor thuisgebruik kijk je het best een koffiemachine, met een niet al te grote bonenhouder én met een rubberen afsluitring aan het deksel of de houderrand. Wanneer het gaat om de keuze voor de beste bonen koffiemachine voor een verenigingsgebouw of werkplek, kies je het best voor een apparaat met een royale bonenhouder.

De meeste koffiezetapparaten voor bonen beschikken over een enkelvoudige houder. Wanneer je ervan houdt om te experimenteren met melanges, kun je natuurlijk zelf je bonen mengen. Als je huisgenoot echter de voorkeur geeft aan koffiebonen van merk A, terwijl jijzelf liever merk B hebt, is een bonen koffieapparaat zoals, de Philips Grind & Brew HD7769-00 met dubbele bonenhouder, een uitkomst.

Maalsysteem koffiebonen

Bij de uiteenzetting van de producteigenschappen van bonen koffiemachines zie je over welk soort maalsysteem hij beschikt. Dit kunnen conische of platte maalschijven zijn en bestaan uit metaal of keramiek. Het verschil in maling tussen conische en platte maalschijven is dat conische schijven langzamer draaien. Hierdoor warmt de koffie tijdens het maalproces minder op, wat de smaak ten goede komt. Wat het onderscheid tussen metalen en keramische maalschijven aangaat: metaal is doorgaans goedkoper, wat dus ook de prijs van de machine kan drukken. Wanneer de machine vaak veel bonen tegelijk moet malen, is het aan te raden te kiezen voor een keramisch maalsysteem, omdat dit minder snel warm wordt.

Bij vrijwel alle bonenmachines is de maalgraad van de koffie in te stellen. Het aantal maalstanden waarmee de machine is uitgerust hang af van het model en de prijs. Goedkope bonen koffieapparaten hebben 3-6 maalstanden, terwijl je bij de duurdere baristamachines de keuze uit wel 18 maalstanden hebt. Hoe fijner je een koffieboon maalt, hoe sterker de koffie.

Voor een nog beter aroma beschikken bepaalde bonen koffiezetapparaten over een systeem dat de bonen, vlak voor het malen lichtjes bevochtigd. Weer andere machines kunnen het water meerdere keren door de gemalen koffie transporteren.

Smaakinstellingen bonen koffiemachines

Afgezien van enkele typen goedkope bonen koffiezetapparaten, beschikt het merendeel van de machines over de mogelijkheid om de smaak van je favoriete koffiespecialiteit helemaal naar je eigen voorkeur in te stellen. Te beginnen met de maalgrootte en het aantal gram van de koffiebonen per kopje, tot de snelheid en temperatuur van het water, wat door de koffie druppelt of geperst wordt en het melkschuim.

Sommige apparaten hebben hiervoor 3 standen, maar er zijn er ook waarbij dat er 6 of 10 zijn.

Gebruikersprofiel instellen

De meest moderne bonen koffieapparaten van tegenwoordig beschikken over een geheugenfunctie, waarin je je gebruikersprofiel kunt opslaan. Dat is heel makkelijk, als jij, je huisgenoten of collega’s weleens koffie voor elkaar maken. Wanneer je graag zo nu en dan eens een ander smaakje koffie hebt en niet steeds de verhoudingen opnieuw wilt uitpuzzelen, is het ook fijn voor jezelf dat je het recept en bereidingswijze, van een bepaalde koffiespecialiteit in je koffiezetapparaat kunt opslaan.

Er zijn koffiemachines, waarbij je tot wel 16 verschillende koffieprofielen kunt aanmaken.

Geluid van een bonen koffiezetapparaat

Het geluid van een bonen koffiemachine zal altijd meer zijn, dan van een gewoon filterapparaat voor gemalen koffie. Een elektrische koffiemolen maakt nu eenmaal een beetje lawaai. En niet alleen de molen van een koffieapparaat maakt geluid. Ook als je kiest voor een pistonmachine moet je er rekening mee houden dat deze tijdens het zetproces meer geluid maakt dan een druppelaar.

Let bij de aanschaf van een bonen en/of pistonmachine erop dat er akoestische voetjes onder zitten of een speciaal geluidwerend plateau waar je de machine op kunt zetten. Geluidoverlast van een koffiemachine hoeft aan de orde te zijn, wanneer je erop let dat hij goed waterpas staat en er geen resonantie kan ontstaan, met de ondergrond waar hij op staat.

Het reinigen en ontkalken van een bonenmachine

De meeste gespecialiseerde bonen koffiemachines hebben een zelfreinigend systeem ingebouwd. Na elk gebruik stoomt of spoelt de machine zich door met warm water. Dit betekent niet dat je zelf nooit meer het apparaat moet schoonmaken. Het automatische doorspoelen heeft eigenlijk alleen als doel dat er zich geen melk en/of koffieresten in het leidingcircuit kunnen vastzetten. Echt goed reinigen doet het natuurlijk niet. Losse onderdelen moet je altijd nog regelmatig even zelf schoonmaken of in de vaatwasser doen.

Andere machines hebben een reinigingsmelder. Als het circuit aan een reinigingsbeurt toe is, het waterfilter vervangen moet worden of de machine vol met kalk zit, geeft hij dit aan met een melding op het display of een waarschuwingslampje.

Daar waar het ene bonen koffiezetapparaat aangeeft dat het ontkalkt moet worden, doet een ander dit niet. Het hangt ook helemaal van de waterkwaliteit af of het ontkalken bij jou vaak of minder vaak moet gebeuren. Wanneer je een bonen koffieapparaat koopt, kun je bij de productkenmerken lezen of je de machine moet reinigen met speciale ontkalktabletten of dat je hier ook gewoon een beetje azijn voor kunt nemen.

Het design van een koffieapparaat bonen

Wanneer je gaat kijken om het beste bonen koffieapparaat te kopen, ga je eigenlijk nooit alleen af op de prestaties. Je kijkt ook naar het formaat en het design. Het oog wil tenslotte ook wat én daarbij moet hij ook wel passen in je keuken. Niet alleen qua grootte, in verband met de afmeting van je aanrecht, maar ook qua kleur. De meeste bonen koffieapparaten zijn zwart met rvs, maar er zijn er ook in retrokleuren, zilver of geheel in staalkleur uitgevoerd. Wanneer je voorkeur uitgaat naar een metaalkleur, houd er dan rekening mee dat het vrijhouden van vingerafdrukken en kalkstrepen, een andere aanpak vereist dan kunststof.

Prijs van bonen koffiemachines

Het geld dat je uit wilt, of kunt geven, is altijd persoonsgebonden. Zoals je in bovenstaande top 6 beste bonen koffieapparaten hebt kunnen lezen, zijn er prima bonenkoffiemachines voor onder de € 300,- te vinden. Wil je echter wat meer koffiespecialiteiten kunnen maken, meer maal- en zetmogelijkheden plus een fraai ontworpen design, zal je dieper in de buidel moeten tasten. Je moet dan niet schrikken van een bedrag van door de 1000 euro.

Bonen koffieapparaat kopen

Nadat je alles gewikt en gewogen hebt, komt het moment dat je moet gaan besluiten of je wel of geen bonen koffiezetapparaat kopen gaat. Twijfel je nog, of je wel altijd koffiebonen gebruiken wilt, kun je er ook kiezen voor een koffiemachine waarmee je naast koffiebonen ook gemalen koffie kunt gebruiken.

Voor de meest lekkere kop koffie, spant een koffiespecialiteit bereid uit verse koffiebonen echter de kroon. En zeker, wanneer je iemand bent die niet uit gewoonte, maar voor het ‘momentje voor jezelf’ koffiedrinkt, is een bonen koffiezetapparaat zonder meer de beste keuze. Vind je het, na het lezen van dit artikel, teveel gedoe met een bonenmachine, is misschien voor jou een andersoortige koffiemachine het beste koffiezetapparaat.