logo

Nespresso ontkalken in 8 stappen met ontkalker apparaat

Ben jij de gelukkige eigenaar van een Nespresso apparaat, dan ben je er waarschijnlijk ook van bewust dat jouw Nespresso apparaat periodiek ontkalkt dient te worden. In Nederland en België zijn er in diverse regio’s concentraties aan kalk aanwezig in het leidingwater. Hierdoor dien je jouw espressoapparaat te ontkalken. Vooral in sommige regio's van Nederland is er harder water aanwezig. Afhankelijk van in de regio waar jij woont, dien jij jouw Nespresso apparaat frequenter of minder frequente te ontkalken.

nespresso ontkalken

Hoe ontstaat kalk?

Maak optimaal gebruik van jouw Nespresso koffiezetapparaat door jouw apparaat periodiek te ontkalken. In ons leidingwater is calcium en magnesium aanwezig. Dit zijn de elementen die uiteindelijk zorgen voor kalkaanslag in jouw Nespresso apparaat. Calcium en magnesium zijn van nature aanwezig in de bodem van bepaalde gebieden. De concentratie van deze elementenzijn per gebied in Nederland verschillend. Daarom wordt er ook in sommige gebieden gesproken over hard water.

Nespresso ontkalkingsset

nespresso ontkalkingsset

Bekijk de prijs

Deze Nespresso ontkalkingsset is ontworpen voor alle machinelijnen van Nespresso en bevat twee ontkalkingssets.

Kalkaanslag in jouw Nespresso apparaat

Het ontstaan van kalk is nog een extra grote risico in een koffiezetapparaat. Houd jouw Nespresso Koffiezetapparaat goed ontkalkt voor optimaal gebruik. Calcium en magnesium ionen gaan een reactie aan met Carbonaat en deze reactie wordt versneld met het verwarmen van water. Het verwarmen van water is precies wat er onder andere gebeurd in een koffieapparaat. Des te hoger de temperatuur van het water in jouw apparaat, des te groter de kans is op kalkaanslag.

Wat zijn de nadelen van kalk in jouw Nespresso apparaat?

Wat zijn de nadelen van de aanwezigheid van kalk in jouw Nespresso apparaat? En wat gebeurt er als je ervoor kiest om jouw koffiezetapparaat niet te ontkalken?

nespresso apparaat ontkalken
  • Kalkaanslag op jouw apparaat zorgt voor het verbruik van meer energie ten opzichte van een ontkalkt apparaat. Dit kan oplopen tot wel 10% meer energieverbruik.
  • De smaak van jouw koffie veranderd door de aanwezig van kalk.
  • De leidingen kunnen verstopt raken.
  • Jouw Nespresso apparaat kan storingen vertonen en niet meer optimaal werken.
  • Fabrikanten hebben bepaalde eisen aan het onderhoud van jouw apparaten en kunnen bij nalatigheid qua onderhoud de garantie laten vervallen. Voorkom sowieso deze discussie en ontkalk jouw apparaat.

Hoe ontkalk je dan jouw Nespresso Apparaat?

Je bent je ervan bewust dat de aanwezigheid van kalkaanslag nadelig is voor het optimale gebruik en onderhoud van jouw Nespresso koffieapparaat. Maar hoe ontkalk je dan jouw Nespresso apparaat? Dit hebben wij voor jou in 8 stappen uitgelegd. Door het volgen van deze onderstaand beschreven stappen, houd jij jouw Nespresso koffiezetapparaat in optimale conditie. Ons stappenplan is wat intensiever dan het stappenplan dat is meegegeven door Nespresso. Maar door ons stappenplan te volgen weet je zeker dat je jouw machine goed hebt ontkalkt.

nespresso descaling

Stap 1: Warm de machine op

Zet de machine aan en wacht tot deze volledig is opgewarmd. Wacht tot alle lichtjes op het Nespresso apparaat gaan knipperen. Dit is en kenmerk om te zien dat de machine volledig is opgewarmd.

Stap 2: Check jouw machines op capsules en leeg de uitlekbak

Check tijdens deze stap van ontkalking of er nog capsules aanwezig zijn in jouw apparaat. Open de houder en laat het laatste capsule in het opvangbakje vallen. Gooi de capsules in het opvangbakje van jouw Nespresso apparaat weg. Leeg het uitlekbakje en schuif beiden weer in de machine.

Stap 3: Giet de ontkalker door jouw Nespresso apparaat

Plaats op onder de koffie uitlaat een bakje. De plek waar je normaliter een kopje plaatst voor de Nespresso koffie of espresso. Zorg ervoor dat het bakje of de kom minimaal 1 liter inhoud heeft. Giet dan water in het waterreservoir van de Nespresso en voeg de ontkalkingspoeder toe bij het waterreservoir.

Stap 4: Zet de machine in de ontkalkingsstand

Aan de voorkant van jouw Nespresso koffiemachine zijn twee knopjes. Druk deze knopjes voor drie seconden in. Als het goed is, gaan dan de lampjes van jouw apparaat knipperen. Na de check van het knipperen van de lampjes kan je op de lungo knop drukken. Dan dient het ontkalken te starten op jouw koffieapparaat.

Stap 5: Start het ontkalkingsproces opnieuw

Wanneer je stap 1 tot en met 4 hebt doorlopen zal het waterreservoir van jouw Nespresso apparaat volledig geleegd moeten zijn. Als dit het geval is leeg dan jouw opvangbakje en vul het waterreservoir van jouw machine nogmaals. Je kan vervolgens op de lungo toets drukken en dan start het ontkalkingsproces opnieuw. Wacht hierbij tot al het water voor de tweede keer door het reservoir is gespoeld en leeg dan weer het opvangbakje.

Stap 6: Maak het water reservoir schoon

Je hebt nu jouw Nespresso apparaat ontkalkt, maar dan is het belangrijk dat er geen ontkalkingsresidu aanwezig is in jouw machine. Spoel daarom jouw waterreservoir een paar keer om met water en veeg deze dan droog. Vul vervolgens het waterreservoir van jouw Nespresso machine nogmaals en druk nog eens op de lungo knop. Zo spoel je jouw Nespresso koffieapparaat nog eens door met schoon water. Vang alsnog het water op in het opvangbakje en gooi het water daarna weg.

Stap 7: Kom uit het ontkalkingsprogramma

Jouw Nespresso apparaat is ontkalkt en volledig schoon. Hoe haal jij jouw machine nog uit de ontkalkingsstand? Druk op de beide knopjes aan de voorkant en hou dit gedurende 3 seconden vast.

Stap 8: Geniet weer van een lekker kopje, maar gooi de eerste weg

Als je stap 7 goed hebt doorlopen dan ben je weer in het hoofdmenu van jouw Nespresso apparaat.

Nazorg

Kalkresten kunnen losgeweekt zijn uit je Nespresso apparaat. Dit wil je natuurlijk niet in jouw koffie. Voor de zekerheid spoel je de machine nog een aantal keer door met water. Wij adviseren dit nog twee keer te doen na stap 8. Zet dan nog een kopje koffie met je machine. Gooi dan deze koffie met kalkrestanten weg.

nespresso apparaat schoonmaken

Geniet nu van een zorgeloos kopje Nespresso Koffie

Zet daarna een heerlijk kopje espresso om optimaal van te genieten. Je hebt hier immers hard voor gewerkt om de optimale smaken te krijgen na het ontkalken. We adviseren u dit proces twee keer per jaar te herhalen voor optimaal behoud en smaakbeleving met je Nespresso koffieapparaat.

Welke ontkalkingsmiddelen zijn geschikt voor je Nespresso apparaat?

We hebben nu wel de stappen uitgelegd, maar welke ontkalkingsmiddel is nu geschikt voor jouw koffiemachine? Ons advies is de ontkalking set te gebruiken die speciaal zijn ontwikkeld voor Nespresso koffieapparaten. De zuurtegraad van een ontkalkingsmiddel dient ideaal afgestemd te zijn. Vaak wordt de ontwikkeling van een ontkalkingsmiddel overlegd met de fabrikant van het koffieapparaat. Zo weet je zeker dat je de juiste materialen gebruikt. Geen Nespresso ontkalkingsset meer in huis? Geen zorgen, een van de bekende ontkalkingssetjes zoals Saeco, CLR en Durgol zijn geschikte ontkalkingsmiddelen voor jouw Nespresso apparaat.

Gebruik geen azijn

Een bekend huis en tuinmiddel is het gebruik van het mengsel water met azijn. Hier gaat ons of voorkeur absoluut niet naar uit en wij raden dit ten zeerste af. De zuurtegraad van azijn is veel te zuur en te agressief en tast de onderdelen van jouw machine aan en heeft hierdoor ook invloed op de garantie van jouw Nespresso apparaat. Tevens heeft het gebruik van azijn zeker invloed op de smaakbeleving van Nespresso koffie.