logo

AeroPress vs French Press: Welke press maakt indruk?

Als u geïnteresseerd bent in alternatieve, thuisbrouwmethoden, dan is de kans groot dat u op talrijke vermeldingen van Aero- en French pressen bent gestuit. Op het eerste gezicht kunnen de twee press-brouwmethodes bijna identiek lijken. Ze bestaan allebei uit het malen van koffie in heet water en het filteren van de koffie met een handmatig pompmechanisme.

Elk apparaat biedt echter enkele nuances die de moeite van het overwegen waard zijn. We hebben ze dan ook voor u op een rijtje gezet. Lees verder om uit te vinden welk apparaat het beste bij uw java past.

AeroPress Basis

Aerobie president, Alan Adler vond dit handmatige koffiezetapparaat uit in 2005. Het bestaat uit twee concentrische polypropyleen cilinders en een plunjer die functioneren als een injectiespuit (omdat we allemaal weten dat koffie ons medicijn is). De luchtdruk wordt gebruikt om koffie door een papieren filter aan één kant van het apparaat te pressen en direct in een mok te stoppen.

aeropress materiaal

De belangrijkste ding dat de AeroPress onderscheidt van andere handmatige koffiezetapparaten is de snelheid. Deze dingen zijn snel en duren meestal minder dan een minuut om uw koffie te zetten. Om er een te gebruiken heeft u ook een braam- of elektrische molen nodig, maar de grootte van de molen is aan u.

French Press Basis

Wat nu bekend staat als de French press is een ontwerp dat in 1929 werd gepatenteerd door een Italiaanse man met de naam Attilo Calimani. Net als de AeroPress is het mechanisme vrij eenvoudig met twee hoofdcomponenten: de karaf (een bekerkuip die meestal van glas is gemaakt) en de plunjer.

Met een French press heb je een grovere maalgraad en een langere brouwtijd omdat je het terrein in het warme water moet laten weken voordat je de plunjer comprimeert. Als u dat doet, schuift de plunjer samen met de koffie naar de bodem terwijl de koffie omhoog gaat door het filter.

aeropress french press

Ga hierheen voor een uitgebreide gids voor de French press.

Brouwen met stijl: Uw opties

AeroPress

U kunt kiezen tussen twee AeroPress brouwmethoden: de traditionele methode en de omgekeerde methode.

Bij de traditionele methode heb je je beker op een vlakke ondergrond op de bodem van de press. U spoelt het papieren filter af; vervolgens voegt u uw favoriete, versgemalen koffie toe en giet u heet (NIET kokend) water in de grotere cilinder. Na een paar seconden zet u de kleinere cilinder in de bovenkant en drukt u langzaam naar beneden om de heerlijke java in uw kopje te duwen.

De omgekeerde methode is iets lastiger, maar wij geven er meestal de voorkeur aan omdat je dan het lange stomen van een French press krijgt, maar dan met de gecondenseerde bedenktijd van een AeroPress.

Je start het omgekeerde proces door de plunjer in de grotere cilinder te steken en het filter te verwijderen uit wat nu de bovenkant van het apparaat is. Vervolgens doet u het koffiedik en het water erin, roert u zoals gewoonlijk voordat u het filter spoelt en plaatst u het kopje ondersteboven op het apparaat. Tot slot steekt u het apparaat een paar minuten op en in één vloeiende beweging draait u de hele opstelling om en drukt u het apparaat naar beneden.

Het belangrijkste verschil dat de omgekeerde methode maakt is dat de smaak iets donkerder en rijker is, waardoor het iets meer lijkt op wat je krijgt met een French press. Over het algemeen heb je veel opties als het gaat om warme java, maar niet zo veel als het gaat om koude brouwsels. Ook zijn AeroPresses veel minder vergevingsgezind, en het is vrij gemakkelijk om een hete puinhoop groter te maken dan je dagelijkse leven als je het verkeerd gebruikt.

French press

Brouwen met een French press kan ook behoorlijk veelzijdig zijn, maar dan op een andere manier dan de AeroPress. Met de French press heeft u de mogelijkheid om te "set-and-forget" omdat u het apparaat in uw koelkast of op uw toonbank voor een langere periode kan laten staan terwijl de koffie wordt gezet. Deze bijzondere manier van zetten maakt een French press zeer geschikt om te experimenteren met koude brouwsels.

De manier van zetten is eigenlijk heel vergelijkbaar met de AeroPress, zoals we al eerder hebben aangegeven. Er is echter minder ruimte voor fouten door de afwezigheid van druk. Met een French press duwt u de gemalen koffie uit de koffie en giet u deze vervolgens uit, in plaats van dat u de koffie met geweld door de gemalen koffie naar buiten duwt.

Filters en smaak

Ongeacht welk koffie-press gereedschap je gebruikt, je gaat eindigen met een rijk, bevredigend kopje java. Er zijn echter enkele kleine nuances in de smaak die je van elk mechanisme krijgt, en dat komt door de filters.

Met een AeroPress krijg je waarschijnlijk een papieren filter. En hoewel je een metalen filter kunt krijgen van een derde partij, raden fabrikanten dit meestal niet aan. De papierfilters resulteren in een gladde, zure, schoon smakende drank. Echter, het papier betekent wel dat je een aantal van de koffieoliën mist die de French press koffie zijn kenmerkende body geven.

Aan de andere kant gebruiken French pressen meestal roestvrijstalen gaasfilters die de oliën en soms een beetje gruis/sediment in je uiteindelijke brouwsel toelaten. Dit zorgt voor een uniek rijk, volwaardig brouwsel dat veel koffieliefhebbers aanbidden. Sommige kenners klagen echter dat het zware mondgevoel en het rommelige kopje minder dan wenselijk zijn. Ook, terwijl oliën body kunnen toevoegen, kunnen ze de precieze smaken van bepaalde bonen mogelijk vertroebelen.

Duurzaamheid

Een ander ding om te overwegen bij het bekijken van deze tools is waar je ze precies gaat gebruiken.

Voor iemand wiens koffiezetapparaat thuis blijft en alleen de regelmatige slijtage van het keukengebruik ervaart, is een French press perfect. Maar als je deze dingen mee wilt nemen op je gekke kampeeravonturen, moet je er misschien nog eens over nadenken. De borosilicaat glazen karaf en de roestvrijstalen combi zijn weliswaar van gemiddelde duurzaamheid en kunnen kleine hobbels en schrammen overleven, maar het is niet bepaald ideaal om ze in een rugzak mee te nemen.

Aan de andere kant kan een AeroPress heel goed reizen. De BPA-vrije kunststof carrosserieën hebben geen probleem met de binnenkant van uw rugzak of picknickmand. Ze zijn echter niet ontworpen om te zitten, te brouwen op aanrechtbladen of in koelkasten voor langere tijd.

Brouwcapaciteit

AeroPresses zijn ontworpen om 6 tot 8 ons te bevatten, wat betekent dat ze in principe single-serve koffiebrouwers zijn. Dus, ze zijn geweldig voor alleenstaanden en studenten die een snel kopje willen... niet zozeer voor hele huishoudens van koffiefanaten.

French pressen hebben ook de neiging om tussen de 28 en 35 ons te houden, waardoor ze een veel betere optie zijn als je probeert om meer dan één pressoon te voeden of gewoon een multi-cup soort pressoon.

Herhaling

AeroPress

Dingen die we leuk vinden:

 • Schone, heldere smaak dankzij de papierfilters
 • Supressnelle voorbereiding en het brouwen (1-3 minuten in totaal)
 • Hot-brew veelzijdigheid: fijn of grof slijpen
 • Het beste voor de kleine vraag naar koffie met single-serve capaciteit
 • Kunststof is duurzaam genoeg om te reizen

Dingen die we niet doen:

 • Minder vergevingsgezinde brouwmethode voor manuele nieuwelingen
 • Kan geen koud brouwsel maken
 • Niet geweldig voor koffie-families of serieuze caffeïneverslaafden.

Komt dit overeen met je java behoeften? Hier is onze aanbeveling:

French press

Dingen die we leuk vinden:

 • Rijke, volle smaak dankzij roestvrijstalen filters
 • Set-and-forgettable (3+ minuten brouwtijd)
 • Koud brouwsel geschikt
 • Kan meerdere bekers tegelijk brouwen zonder telkens volledig opnieuw te beginnen
 • Meer vergevingsgezind voor nieuwelingen

Dingen die we niet leuk vinden:

 • Minder opties als het gaat om het maken van warme dranken
 • Beter voor grove slijpsels, niet zozeer voor extra fijne.
 • Oliën en gruis kunnen modderig van smaak zijn en de mond zwaar laten aanvoelen.
 • De meeste modellen zijn niet geschikt om mee te reizen

Klinkt dit alsof het voor jou zou werken? Dit is wat we je aanraden:

Ons oordeel

Beide pressen zijn geweldige hulpmiddelen voor het alternatieve brouwen, dus het komt echt aan op pressoonlijke smaak en levensstijl.

Aan het einde van de dag, aangezien elk van deze tools slechts rond de 30 dollar kost, kon je waarschijnlijk beide krijgen en al uw press-brouwen basen te dekken.

Aanbevolen lezen

Hoe maak je een traditionele Turkse koffie

Leer hoe u traditionele Turkse koffie kunt maken in uw eigen keuken, zodat u kunt genieten van deze exotische koffie zonder dat u naar een ander land hoeft te reizen.

7 Dingen die je kunt doen met restjes koffie

Goede koffie in de gootsteen gieten is zo'n verspilling! Als je je ooit hebt afgevraagd wat je met de overgebleven koffie moet doen, vraag je je dan niets meer af. Stop met het weggooien, en zet die restjes koffie aan het werk.

French Press vs Pour Over: De keuze van handmatig zetwerk Vereenvoudigd

Je hebt besloten om heerlijke koffie te maken met behulp van de French press of over te schenken, maar je weet niet zeker welke beter is. We hebben een volledig overzicht van de voors en tegens van deze 2 populaire koffiezetmethoden.

Beste Sifon Koffiezetapparaat: Zoektocht om indruk te maken op uw gasten

Iedereen die op de hoogte is van de laatste koffietrends heeft ongetwijfeld gehoord van de sifonkoffiemachine. Maar of je er nu al bent of dat je het moet inhalen, Roasty is er om je de beste sifonkoffiezetapparaten te geven, wat ze zijn, hoe je ze moet kiezen en hoe je ze moet gebruiken.

De complete gids voor French Press Coffee

We wedden dat je nog betere French presskoffie kunt maken dan je al bent. Zoek uit hoe, en bekijk dan de beste French press koffiemachines die nu beschikbaar zijn.

Beste koffie voor de French press: C'est Si Bon

Als je een aspirant-huisbarista bent, is de kans groot dat je een French press hebt. Maar als je niet de heerlijke koffie krijgt die je verwachtte, kunnen er een paar redenen zijn waarom. Lees deze gids over de beste koffie voor de French press om een paar suggesties en tips te krijgen om uit te proberen.