logo

Aeropress vs. opgietkoffie - Welke brouwmethode is superieur?

Aeropress en opgietkoffie hebben de laatste tijd wereldwijd voor opschudding gezorgd onder de thuisbarista's.

Dus, wat is het probleem, vraag je? Nou, gelukkig zijn we hier om uw koffie verwarring op te ruimen en u de low-down op deze twee uber-trendy home brewing methods te geven.

Op het eerste gezicht lijken beide methodes om koffie te zetten erg op elkaar.

Beide hebben het voordeel dat ze geen elektriciteit nodig hebben, dus ze zijn gemakkelijk draagbaar. Beiden zijn compact en bieden de mogelijkheid tot single-serveren, waardoor ze perfect zijn voor degenen die genieten van kwaliteit boven kwantiteit. Of degenen die gewoonweg te egoïstisch zijn om hun perfecte brouwsel met anderen te delen.

Aeropress en giet over brouwsels geven u een helder, licht aroma, meer reflecterend van de koffieboon zelf, in plaats van de rokerige noot van de espresso of de vette tang van de Franse pers brouwsel, die zijn smaak meer ontleent aan de branding.

Beide methoden zijn vrij goedkoop om te oefenen; je hebt geen dure machines nodig en je eerste kosten zijn laag.

Oké, dus dat zijn de overeenkomsten. Maar hoe zit het met de verschillen? En, het belangrijkste, dat maakt de betere beker van Joe.

Introductie van Aeropress ...

De Aeropress werd in 2005 opgericht door Alan Adler, voorzitter van Airobie, makers van aerodynamische trainingsapparaten en speelgoed, waaronder voetballen en frisbees.

De Aeropress werkt door het gebruik van druk om een vacuüm verzegelde kamer te creëren, terwijl het verwarmen van een combo van water en koffiedik om de smaak uit de maling te halen.

Voor de volledige low-down en instructie over het brouwen van uw kopje koffie in een Aeropress, moet u ons artikel lezen, dat u vindt op deze link.

Als het gaat om het opruimen na het zetten van een kopje koffie met behulp van een Aeropress, hoeft u alleen maar uw kopje uit te spoelen. Het vuil wordt niet zo nat als bij andere koffiezetapparaten, wat het weggooien makkelijker en minder rommelig maakt. Tenzij u natuurlijk veel te hard drukt bij het zetten van uw kopje koffie, in dat geval kunnen een dweil, een emmer en een schoon overhemd nodig zijn.

aeropress tov opgietkoffie

De Aeropress is ook een veelzijdig dier. Naast een traditioneel brouwsel kunt u er iets mee maken dat meer lijkt op de koffie die door een Franse pers wordt gemaakt. U kunt ook cappuccino's, lattes en zelfs ijskoffie maken als dat is wat uw barista boot drijft. Als u een licht, helder resultaat wilt, gebruik dan de traditionele methode. Voor een donkerdere, dichtere smaak, probeer dan de omgekeerde methode te gebruiken.

In aanvulling op de Aeropress zelf, heb je ofwel een braam of een elektrische molen nodig. Als u de voorkeur geeft aan de traditionele manier van brouwen, heeft u een zeer fijne maling nodig. Als u de omgekeerde methode gebruikt, moet u voor een grovere maling gaan.

Overgietkoffie

Giet over koffie is al vele decennia, en zeker ruim voordat de termen "hipster", "bonenkop", en nitro ingevoerd populaire coffeeshop salon.

Auguste Melitta Bentz vond in 1908 de methode van schenken uit toen ze de koffiefilter bedacht, met behulp van het schoolvlekkenpapier van haar zoon (uiteraard ongebruikt).

De ondernemende Duitse huisvrouw ontdekte dat het gebruik van een filter om het koffiedik van de gepercolleerde koffie te verwijderen, zowel de nare bittere smaak als de korrelige stukjes die in haar tanden staken, wegnam. En, Heiliger Strohsack! Filterkoffie werd uitgevonden.

In een volgende fase van haar experimenten ontdekte Auguste dat ze door heet water te gieten over koffiedik dat op een filter werd geplaatst, een kopje koffie met een veel mooiere smaak creëerde. Zo ontstond de methode van het overgieten van een enkel, dampend, geurig brouwsel.

Tegenwoordig heb je de juiste kit nodig als je een gietstuk wilt zijn voor succes. Je zult het nodig hebben:

  • Koffiefilters
  • Giet over het koffiezetapparaat
  • Elektrische of kookketel
  • Koffiebonen (uiteraard)
  • Koffiemolen
  • Een karaf, beker of tuimelaar

Er is een kunst om de perfecte gietvorm te creëren, en het zou nalatig zijn van ons om het niet te delen met u, fervent lezer en koffieliefhebber, die we doen in volle, smaakvolle detail in dit artikel.

Van de twee methoden, het brouwen met behulp van de opgietkoffie is de meer tijdrovende. U kunt verwachten twee tot drie minuten te wachten met het zetten van een medium branding, langer voor een donkerder branding. Daarentegen kunt u verwachten dat u in minder dan een minuut kunt genieten van uw Aeropress-gebrouwen kopje koffie, zodra het water begint te koken.

Het schenken van koffie is aanpasbaar, maar het is niet zo veelzijdig als een Aeropress brouwsel. Als u gewoon wilt genieten van een helder, levendig kopje koffie zonder de toeters en bellen, dan kan overgieten alles zijn wat u nodig heeft.

Naast het koffiezetapparaat heeft u een weegschaal nodig om het koffiedik te meten, een trechter om de kegel te vullen en een handmolen.

Met de overgiet methode kun je de volledige controle over de smaak van de koffie nemen. Dat maakt deze methode een vaste favoriet bij koffiepuristen.

Het uiteindelijke oordeel

Dus, als je heerlijke, onmiddellijke (nee, we hebben niet gezegd "instant") koffie wilt zetten, zonder de bank te breken op een espressomachine, zowel Aeropress als overgieten past de rekening.

In de veelzijdigheid inzet, de Aeropress wint handen naar beneden. Het is ook een eenvoudiger schoonmaakklus, en het is perfect voor die thuis-barista's die graag de ingrediënten van een handige cafeïnefix meenemen op de weg.

Gieten is nog steeds zeer betaalbaar en draagbaar, maar misschien duurt het langer om het perfecte brouwsel te repareren.

Aangezien beide technieken goedkoop en gemakkelijk te verkrijgen zijn, waarom voert u dan niet uw eigen vergelijkings- en contrastoefening uit in uw huiskeuken?

Aanbevolen leesmateriaal

Hoe en waarom over te schakelen op zwarte koffie

Leer die room en suiker eens en voor altijd te dumpen door te leren hoe je zwarte koffie drinkt en te genieten van alle natuurlijke smaken die het biedt.

Hoe gebruik je eierschalen in koffie voor een minder zure kop?

Kijk hoe je eierschalen in koffie kunt gebruiken om de zuurgraad te verminderen en een kopje koffie te maken dat niet te bitter smaakt.

Hoe proef je koffie als een barista?

Wenst u meer waardering voor de subtiele verschillen en ervaringen bij het proeven van koffie? Hier is hoe je een verfijnde koffiesmaak kunt ontwikkelen.

Wat is een Cortado?

Of je ze nu hebt gezien bij je favoriete koffietent of zelfs hebt overwogen om er thuis een te maken, je kunt je afvragen: wat is een cortado? Van ingrediënten, brouwmethodes, tot drankvergelijkingen, we hebben je gedekt.

Beste Ninja Koffiezetapparaat: Waar is de Bar op deze Bars?

11 Verfrissende Koffielikeur Recepten

Verliefd op Kahlua en andere koffielikeuren die in de winkel zijn gekocht, maar genieten van de kunst van het thuiskoffie maken? Je hebt geluk, want we hebben deze lijst met 11 koffielikeurrecepten die JIJ kunt maken samengesteld. Dus het is tijd om jezelf te verwennen en een beetje bougie te voelen terwijl je wat te drinken krijgt.