logo

Americano vs Latte: Van welke Espresso word je het beste wakker?

Zowat elke koffieliefhebber kent het gevoel in de rij te staan bij een coffeeshop, iets te vroeg in de ochtend, starend naar dit menu dat net zo goed in een vreemde taal geschreven kan zijn.

Het enige wat je wilt is een lekker drankje om je wakker te maken, maar het idee om de barista elk woord op dat bord te laten definiëren doet je huid kruipen. Ga naar Roasty, hier om je te redden van ten minste een paar van je ochtend narigheid.

americano vs latte

Als je gewoon iets wilt om wat pep in je reet te stoppen, kan een Americano of latte een geweldige optie zijn... voor verschillende merken koffieliefhebbers. Dus lees verder om uit te vinden wat het verschil is en welk drankje bij je smaakpapillen past.

Shots, shots, shots

...van de espresso - zowel de Americano als de latte beginnen met een basis van espresso. Dit geeft beide drankjes een rijkdom die niet noodzakelijkerwijs bij je typische kop koffie hoort.

Het woord espresso betekent "snel" en de drank wordt gebrouwen door met hoge druk water door fijngemalen koffie te persen. Het is een vrij snel proces (dat ongeveer 30 seconden duurt) dat een kleine hoeveelheid rijke, zeer cafeïnehoudende koffie oplevert.

Als je echt die vroege ochtendkoffielijnen wilt vermijden, kun je thuis espresso maken als je bereid bent om wat serieus geld in te zetten om een machine te kopen of tijd om het zelf te maken. Als geen van beide je zintuigen kietelen, kun je nog steeds verder lezen om uit te vinden welke drank je moet bestellen als je eindelijk vooraan in de rij staat.

Wat maakt een Americano?

Eerlijk gezegd is het antwoord eigenlijk gewoon water. De Americano wordt gemaakt door warm water toe te voegen aan 1-2 shots espresso. Dit geen-melk alternatief voor druppelende koffie heeft de neiging om rijker te zijn en toch dezelfde eenvoudige en donkere vibe te krijgen.

Americano's worden bereid in een 6-ounce kopje. De aanbevolen verhouding varieert van anderhalf tot 1/3 espresso en 2/3 water. De meeste coffeeshops in de keten zullen een drankje produceren dat dichter bij het laatste staat en dat meestal zwakker is omdat het meer verdund is.

De grote discussie rond de Americano gaat over wanneer men het water moet toevoegen.

De algemene consensus is dat de espresso op de eerste plaats komt en het water op de tweede plaats.

Deze volgorde verdrijft de crema (een roodbruin schuim dat de volheid en het aroma van een espressoschot bevordert en het resultaat is van het mengen van oliën en kooldioxide tijdens het trekken). Deze crema blijft intact als je de volgorde omkeert (water dan espresso), maar de resulterende drank wordt over het algemeen een lange zwarte (populier in Australië) genoemd.

Leuk weetje: De Americano zou zijn ontstaan tijdens de Tweede Wereldoorlog toen Amerikaanse soldaten de traditionele Italiaanse espresso te sterk vonden en ervoor kozen deze te verdunnen met water, waardoor een drankje werd gemaakt dat dichter bij de infuuskoffie stond die ze thuis hadden.

Hoe zit het met een Latte?

Een latte wordt gevormd door drie dingen te combineren: espresso (1/6 of 1-2 shots) + gestoomde melk (4/6 of 5-6 oz.) + melkschuim (1/6 of een dunne toplaag). Dankzij de melk is deze drank ultra-crème en wordt hij vaak beschreven als fluweelzacht.

De term "latte" komt van het verkorten van de Italiaanse term caffé latte, wat "melkkoffie" betekent - een toepasselijke titel voor deze drank op basis van zuivel. Het wordt meestal geserveerd in een 8-ounce kopje en biedt een zachtere maar nog steeds cafeïnehoudende wake-up dan de meer assertieve Americano.

Als een toegevoegde bonus, barista's hebben de neiging om hun eigen Instagram-mogelijkheid toe te voegen door het creëren van delicate ontwerpen met het schuim op de top. Dus als je net zo enthousiast bent over het idee van een foto-op met je drankje als dat je dat drinkt, is een latte waarschijnlijk een goede optie.

Veelzijdigheid

Zowel Americanos als lattes zijn vrij veelzijdige koffiemogelijkheden, maar die veelzijdigheid komt meestal van zeer verschillende variabelen.

Terwijl beide dranken traditioneel warm worden geserveerd, kunnen ze ook koud worden bereid, waardoor ze geweldig zijn voor elk moment van het jaar. Voor een Americano is het voldoende om het warme water uit te wisselen voor koud water en een beetje ijs toe te voegen. Voor de latte giet u espresso over het water en voegt u koude melk toe. Eenvoudig.

Buiten de temperatuur kunnen beide dranken op hun eigen manier worden aangepast. Zoetstof kunt u in uw Americano doen, maar het wordt meestal afgekeurd door koffiegoeroes omdat het de kenmerkende smaak van de drank verbergt. Dus, als je de integriteit van de drank wilt behouden, kun je wat meer experimenteren met de grond die in de espresso van een Americano wordt gebruikt dan je met een normale espresso zou kunnen doen, dus ga je gang. Als je echter besluit om crème of suiker in het kopje te doen, zul je merken dat het heel erg lijkt op je zelfgemaakte koffie, behalve met een beetje extra umph.

Lattes daarentegen worden meer aanpasbaar nadat je ze hebt gezet. U kunt gearomatiseerde siroop of suiker toevoegen om de smaak te zoeten, wat geweldig is voor mensen die niet bijzonder jazzed zijn over de smaak van koffie. Plus de romige textuur is typisch gladder dan een normale druppelkoffie, wat het verder aanbeveelt bij uw drankbestelling.

Wat is het oordeel?

Een van beide dranken werkt als u iets wilt dat u wakker maakt dat buiten het typische kopje koffie valt, maar toch niet al te intimiderend is. Als u een drankje wilt dat zuivelvrij is, caloriearm, of dicht bij de gemiddelde thuisbrouwer, ga dan voor de Americano. Echter, als je een zuivel liefhebber bent, een zoetekauw hebt, of een hekel hebt aan een sterke koffiesmaak, dan is je beste gok de latte.

Aanbevolen leesvoer

Café au Lait vs Latte: Melkmeting omhoog

Verward over wat precies het verschil is tussen een café au lait vs latte? Of misschien wil je gewoon weten hoe je ze moet maken? Lees verder voor onze gids die beide behandelt.

Verloopt de koffie?

Helaas verloopt de koffie wel. Gelukkig zijn er preventieve maatregelen die u kunt nemen om te proberen de houdbaarheid van uw koffie te verlengen. Alles wat u moet weten over de houdbaarheid van koffie kunt u hier vinden!

Ninja Coffee Bar vs Keurig: Pod of Pass?

Ben je een gekke wetenschapper met behoefte aan bereik of een drukke bij met behoefte aan snelheid? We hebben deze gids over Ninja Coffee Bar vs Keurig samengesteld om u te helpen de juiste machine voor u te vinden.

20 Starbucks CopyCat Recepten naar Dupe Your Taste Buds

Tuurlijk, we kunnen allemaal een goed kopje Starbucks' koffie waarderen in de ochtend. De reis en de prijs? Niet zozeer. We hebben je gedekt met deze 20 Starbucks Copycat Recepten die zelfs de meest toegewijde Starbucks-fanaat voor de gek houden.

Keurig K425 vs. Keurig K525: Wat is het verschil?

Beste Ninja Koffiezetapparaat: Waar is de Bar op deze Bars?