logo

Ontkalken Dolce Gusto

Dit artikel is bedoeld, voor iedereen die graag wil weten hoe je een koffiemachine van Dolce Gusto ontkalken moet. Afhankelijk van de hardheid van het water in de regio waar je woont, is het gemiddeld elk kwartaal nodig om een Dolce Gusto koffieapparaat te ontkalken en achtergebleven koffieresten te verwijderen. Een schone machine zorgt ervoor dat de smaak van je koffie optimaal blijft en daarbij, verlengd regelmatig ontkalken de levensduur van het apparaat.

Dolce Gusto ontkalken

Onderhoud Dolce Gusto koffiemachine

Koffieresten die achterblijven in de machine en kalkaanslag zorgen ervoor dat op den duur de koffie minder van smaak wordt. In koffie zitten namelijk vetten. Zelfs een automatisch reinigingssysteem krijgen die nooit helemaal weggespoeld. Een tweede vervuiler van een koffieapparaat is, het in ons drinkwater aanwezige kalk. Op warmte-elementen, in het waterreservoir en het leidingsysteem blijft elke keer dat je koffiezet, een heel klein beetje kalk achter. Na verloop van tijd ga je dit zien als een witgrauwe korrelige afzetting. Wanneer de laag te dik wordt, gaat de koffiemachine moeite krijgen met het koffiewater op de juiste temperatuur brengen. Is na verloop van tijd de kalklaag eenmaal zo dik dat het warmte-element de opgewekte warmte niet meer kwijt kan, brandt het door en heb je een kapotte machine.

Om dit te voorkomen, én om altijd een optimale koffiesmaak te hebben, doe je er verstandig aan, minimaal een keer per kwartaal je Dolce Gusto te ontkalken. Dit advies vind je ook terug in de gebruiksaanwijzing van Dolce Gusto koffieapparaten.

Waaraan kun je zien dat de koffiemachine schoongemaakt moet worden?

Stel, je houdt je nauwgezet aan het advies van Dolce Gusto en ontkalkt netjes elke 3 maanden je koffieapparaat. Toch merk je na zo’n maand of 2 dat de koffie niet meer zo lekker lijkt te zijn, het langer duurt voordat het water warm is en het pruttelgeluid van de machine ook anders wordt. Grote kans dat je in een zogenaamde ‘hard water regio’ woont en je vaker moet ontkalken.

Als je het koffiezetapparaat meer dan gemiddeld gebruikt, kan het ook zo zijn dat je machine gewoon eerder aan een reinigingsbeurt toe is. Een Dolce Gusto ontkalken moet meestal na zo’n 400 zetbeurten.

Tekenen dat het ontkalken van de Dolce Gusto weer aan de beurt is, zijn:

 • korreltjes kalk die achterblijven in je kopje
 • de hoeveelheid koffie die de machine per kop aanmaakt wordt minder
 • de koffie is minder warm, of de machine doet er langer over om op temperatuur te komen
 • je koffie wordt ‘minder lekker’ terwijl je geen ander merk gebruikt
 • het geluid van de Dolce Gusto koffiemachine wordt anders.

In het meest ongunstige geval kan het zelfs voorkomen dat je koffiemachine volledig verstopt raakt en blokkeert.

Blokkade opheffen in Dolce Gusto koffiemachine

Als het apparaat zo met kalk en koffieresten zit, zie je dat aan een waterige slappe koffie en/of een niet volledig gevulde kop. Als de machine van bovenaf gewoon doorgaat met koffie aanmaken, kan dat zelfs leiden tot overlopen van het filtergedeelte. Omdat het blokkeren van de koffiemachine dit een storing is die bij vrijwel elke machine weleens voorkomt en je dit prima in 2 minuten zelf op kunt lossen, heeft Dolce Gusto bij het apparaat een naald bijgesloten. Zo’n zelfde naald, als je in een ontkalkingsset tegenkomt.

Om de koffie en/of waterdoorgangen van je Dolce Gusto koffiezetapparaat weer vrij te maken, trek je eerst de stekker uit het stopcontact. Verwijder de capsulehouder en maak deze schoon. Terwijl je dit doet, kan de machine even afkoelen.

Vervolgens zit er bij de meeste machines, zo niet moet je even de handleiding van het apparaat raadplegen waar het dan wel zit, achter het waterreservoir een reinigingsnaald. Die naald heb je nodig om de machine door te prikken.

Zonder dat je de capsulehouder terug in het apparaat steekt, trek je aan de hendel, totdat de injector volledig naar beneden is. Haal met de reinigingsnaald de koffieresten weg. De naald kan weer terug naar zijn plekje achter het reservoir, want als het goed is, heb je die niet meer nodig.

Vul het reservoir met iets meer dan een halve liter water, zet een bakje onder de uitloop van de machine en spoel de machine door met het water. Hiervoor zet je hem op de hoogste stand. Zodra het water helder doorstroomt, is de machine schoon.

Ontkalken Dolce Gusto koffiemachine

Het advies van fabrikanten van koffie- en ook andere warmwaterapparaten luidt: voor een optimale koffiesmaak en lange levensduur van de machine, minimaal elk kwartaal ontkalken. Voor cupkoffiemachines kun je hiervoor speciale Dolce Gusto ontkalkingssetjes verkrijgen. Naast de speciale Dolce Gusto set, kun je ook de Krups F054 ontkalker gebruiken.

Ontkalkingssets voor koffiezetapparaten bestaan uit een zakje ontkalkingspoeder of een kalkaanslag verwijderende vloeistof. Zo’n setje kost ongeveer een tientje en is voldoende om twee keer een Dolce Gusto koffieapparaat te ontkalken.

Het ontkalken Dolce Guste koffiemachine doe je als volgt:

 • Neem een halve liter water en meng daar het ontkalkingspoeder of vloeistof door.
 • Giet dit water in het waterreservoir.
 • Zet een bakje onder de uitloop van de koffiemachine die dit water kan opvangen.
 • Houdt de aan/uit knop ingedrukt, totdat hij groen begint te knipperen. Dit is na minimaal 5 seconden.
 • Als deze functie erop zit, zet je de machine in de hoogste waterstand. Zo niet druk je meteen de warmwaterknop in.
 • Het ontkalken van het Dolce Gusto koffieapparaat gebeurt terwijl hij doorspoelt. Reken hier ongeveer 2 minuten voor.
 • Zodra de machine klaar is zal de knipperend e groene lamp, onafgebroken gaan branden.
 • Gooi het water vuile water weg, spoel het reservoir om en vul het opnieuw met water.
 • Zet de machine weer op de hoogste waterstand en spoel hem nog 2 keer door: eenmaal met de warmwaterknop en eenmaal met de knop voor koud water.
 • Als al het water uit de machine is, is het ontkalkingsproces klaar.
 • Maak het lekbakje en de behuizing van de machine schoon en zet alles weer op zijn plaats.

Ontkalken met huishoudmiddelen

Een andere methode om de koffiemachine te ontkalken is met citroenzuur of huishoudazijn, in plaats van het speciale ontkalkingsmiddel. Dit mag dan wel goedkoper zijn, maar indien er aanwijsbare schade door ontstaat aan het apparaat, kun je geen aanspraak meer maken op fabrieksgarantie. Volgens de gebruiksvoorschriften van Dolce Gusto, dien je de koffiemachine met door hen goedgekeurde ontkalkingssets te reinigen.

Het is echter heel verleidelijk om het koffieapparaat even door te spoelen met azijn. Een fles azijn kost immers amper een euro, terwijl je voor zo’n ontkalkingssetje een tientje betaald.

Ontkalken met citroenzuur

Citroenzuur is een organisch zuur dat gewonnen wordt uit citrusvruchten. Het is in kristal- en poedervorm te koop in de supermarkt. Je vindt het in het schap van de keukenkruiden. Citroenzuur wordt gebruikt als smaakmaker in plaats van citroensap en als conserveermiddel in allerhande voedingsmiddelen.

Om het Dolce Gusto koffiezetapparaat met citroenzuur te ontkalken, los je ongeveer een theelepel op in warm water. Vervolgens volg je dezelfde procedure als met een normaal ontkalkingsmiddel.

Het voordeel van citroenzuur is dat het een stuk goedkoper is, dan een reguliere ontkalkingsset. Nadeel is dat citroenzuur aluminium aantast, waardoor er in het binnenwerk van de machine schade kan ontstaan. Op de zichtbare aluminium onderdelen van de machine kunnen door inwerking van het citroenzuur donkere vlekken ontstaan en deze krijg je er niet meer af. Een tweede nadeel is dat citroenzuur niet zo effectief ontkalkt en je het dus vaker moet doen. Voor een tussendoorbeurtje of een opfrissertje van je machine, is het echter een prima middel. Citroenzuur haalt namelijk ook ‘oude koffiesmaken’ weg. Dat is de smaak van opgedroogde koffie die zich in je machine nestelt, zodra hij wat ouder begint te worden.

Ontkalken met schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn werkt beter om te ontkalken, dan citroenzuur. Ook hier is het echter oppassen geblazen, met al te heet azijnwater in combinatie met aluminium onderdelen. Ook azijn is een zuur dat vlekken maakt op aluminium.

Om te ontkalken met azijn neem je half om half water en azijn. Spoel daarna de machine goed door.

Reinigen verschillende soorten Dolce Gusto apparaten

Er is een grote keuze aan Dolce Gusto koffiemachines. Het reinigen ervan is echter voor de meesten vergelijkbaar, met de hierboven beschreven procedure. Wanneer je een Dolce Gusto koffiezetapparaat kopen gaat, of erover denkt een aan te schaffen, kijk dan goed naar de mogelijkheden van de verschillende machines.

Voor het ontkalken van de Dolce Gusto koffiemachine kun je ook altijd nog de handleiding raadplegen of een van de vele YouTube video’s bekijken die door Dolce Gusto zijn geplaatst.